StoryEditor

Podľa Pašku sa zdravotníctvo dostalo do krízy

07.02.2006, 11:40

Rozpravou sa krátko po 10:00 začala mimoriadna schôdza Národnej rady SR, ktorej jediným bodom je vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva Rudolfovi Zajacovi. Schôdza sa začala s hodinovým oneskorením, keď v pôvodnom termíne nebol parlament uznášaniaschopný. Poslanec a tieňový minister zdravotníctva strany Smer-Sociálna demokracia Pavol Paška predložil návrh na vyslovenie nedôvery a po necelej hodine jeho vystúpenia predsedajúci Viliam Veteška prerušil schôdzu, kým sa v sále neobjaví aj minister Zajac.
Paška vo svojom vystúpení kritizoval okrem ministra Zajaca aj SDKÚ a jej predsedu Mikuláša Dzurindu za nezáujem o dianie v zdravotníctve. Paška upozornil poslancov, že Zajac sa na čelo rezortu zdravotníctva dostal ako nominant Aliancie nového občana a po odchode ANO z vlády podľa Pašku stratil politické krytie.
Zajac podľa Pašku nezvládol reformu, ktorú si zdravotníctvo vyžadovalo pri jeho nástupe do funkcie. Nesplnil svoje ciele, ktorými bolo zvýšenie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti. "Systém sa dostal do hlbokej morálnej aj finančnej krízy. To nie je reforma, ale deforma," skonštatoval Paška. "Ktorýkoľvek segment Zajac zasiahol, situácia v ňom sa zhoršila. Je treba zabrániť ďalším reformným výčinom," vyhlásil. Podľa neho sa zo zdravia stal tovar, ku ktorému však nemá prístup každý pacient. Občania podľa Pašku Zajacovu reformu odmietli a je najhoršie vnímanou reformou súčasnej vlády. "Občanom nepriniesla nič, iba že viac platia."
Ako poslanec Smeru-SD upozornil, z tvorby reformných zákonov boli vylúčené stavovské a profesijné organizácie a samotnú reformu kritizuje aj odborná verejnosť. Nové zákony umožnili aj zánik niektorých zdravotníckych zariadení, ako bola napríklad nemocnica v Želiezovciach. Paška varoval aj pred odchodom lekárov do zahraničia a hroziacim nedostatkom odborníkov v ambulantnej sfére a v niektorých špecializáciách. Paška však vyzdvihol narastajúci tlak na nevyhnutnosť hospodárnosti v systéme zdravotníctva. Ako však dodal, tieto procesy sa začali ešte pred nástupom R. Zajaca do funkcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:15