StoryEditor

Prezident oboznámil kráľovnú s históriou i súčasnosťou Slovenska

21.05.2007, 16:53
Autor:
TASRTASR

Počas polhodinového rozhovoru v Prezidentskom paláci Ivan Gašparovič predstavil Beatrix históriu i súčasnosť Slovenska.
Podľa jeho hovorcu Mareka Trubača najvyšší predstavitelia oboch štátov hovorili okrajovo aj o problematike Európskej ústavnej zmluvy a o zdravotníctve, najmä o tom, aké je zložité v Holandsku aj na Slovensku sprístupniť zdravotníctvo skutočne všetkým vrstvám obyvateľstva. Kráľovná Beatrix je vo svojej krajine i vo svete známa svojimi charitatívnymi akciami.
Manželský pár hovoril s holandskou panovníčkou aj o kultúre a umení. Podľa Trubača naša hlava štátu predstavila Slovensko aj ako krajinu, ktorá má mimoriadne úspešný hospodársky rast a ekonomiku a ako krajinu so silným prílevom zahraničných investícií.
Paralelne s rozhovormi najvyšších predstaviteľov Slovenska a Holandska rokovali aj ministri zahraničných vecí Ján Kubiš a Maxim Verhagen.
Návšteva Beatrix Wilhelminy Armgard, kráľovnej holandskej, princeznej oranžsko-nasavskej a princeznej z Lippe-Biesterfeldu je historicky prvou návštevou holandského panovníka v ére samostatného Slovenska. Prvé pozvanie dostala už od prezidenta Michala Kováča, avšak kvôli štátnej agende a veľkému časovému predstihu, s akým sa takéto návštevy pripravujú, prijala až pozvanie súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča.
Zatiaľ čo prezidentský pár s kráľovnou rokovali, jej sprievod sa mohol občerstviť a pozrieť si výstavu fotografií Karola Kállaya, Spomienky na minulosť v Zimnej záhrade prezidentského paláca.
Po zhruba polhodinovom rozhovore sa kráľovná Beatrix stretla na Úrade vlády SR s premiérom Robertom Ficom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 11:52