StoryEditor

Ivor: V prípade Hedvigy Malinovej je možné preveriť vierohodnosť svedka

14.09.2006, 17:14
Autor:
TASRTASR

Podľa bývalého šéfa vyšetrovateľov a experta na trestné právo Jaroslava Ivora je možné v prípade Hedvigy Malinovej preveriť vierohodnosť svedka. "Nie je na to potrebný ani detektor lži," povedal pre TASR.
Podmienkou však je, aby Hedviga podala sťažnosť proti ukončeniu vyšetrovania a prokurátor ju akceptoval. "Prichádza to do úvahy len v prípade trestného konania," konštatoval Ivor. "Dalo sa to urobiť pred ukončením vyšetrovania alebo potom, ak bude obnovené," dodal.
Preverenie umožňuje paragraf 150 Trestného poriadku, "ak sú závažné pochybnosti, či je u svedka znížená schopnosť vypovedať". V takom prípade by vypracovali znalecké posudky nezávisle dvaja súdni znalci z oboru psychiatrie.
Polícia v prípade študentky Hedvigy, ktorú mali 25. augusta napadnúť v Nitre dvaja mladíci pre jej maďarskú národnosť, dospela vyšetrovaním k záveru, že skutok sa nestal a stíhanie zastavila. Jej advokát, poslanec SMK Gábor Gál pôvodne avizoval, že dnes podá sťažnosť proti ukončeniu vyšetrovania. Napokon sa však právneho zastupovania Hedvigy Malinovej vzdal s odôvodnením, že tak jemu, ako Hedvige a aj samotnej kauze škodia obvinenia zo spolitizovania prípadu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:51