StoryEditor

Fico sa hádal s Dzurindom, kto má lepší program

03.08.2006, 00:00
Expremiér hovoril o bezradnosti programového vyhlásenia novej vlády. Jej predseda mu odkázal, že bývalá vláda nemala v programe jediné číslo.

Všeobecnosť, nekompetentnosť, populizmus. To všetko si musel včera v parlamente vypočuť od opozície premiér Robert Fico na adresu svojho programového vyhlásenia vlády. Naopak, rečníci koalície program obhajovali a nevyhli sa porovnávaniu s programovým vyhlásením predchádzajúcej vlády. "Váš program nemá líniu, nemá jasné priority, pretože nemáte víziu Slovenska. Preto je váš program veľmi všeobecný a srší z neho bezradnosť," vyhlásil expremiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS), za čo si vyslúžil emotívnu reakciu svojho nástupcu. "Je evidentné, že si nikdy ani nečítal svoje programové vyhlásenie v roku 2002. Lebo ak niekto príde a povie, že nový program je všeobecný alebo všeobecnejší než programové vyhlásenie z roku 2002, tak je to veľmi smiešne," kontroloval Fico Dzurindovi.

Kto má prednosť?
Fico reagoval na Dzurindovo vystúpenie počas faktických poznámok ostatných poslancov, čo vyvolalo krátky zmätok a nevôľu prihlásených poslancov. "Člen vlády sa môže kedykoľvek prihlásiť do rozpravy a dostane možnosť. Keď požiadam, môžem vystúpiť," bránil sa Fico a ujal sa slova: "Vo vašom vyhlásení nie je jedno jediné číslo, jeden jediný záväzok, samé všeobecné frázy. My sme mali odvahu dať do nášho programu konkrétne veci a niesť za ne zodpovednosť." Podľa politológa Petra Horvátha včera na pôde parlamentu došlo k prvému "vážnejšiemu" parlamentnému "stretu" medzi novou opozíciou a novou koalíciou. "Aj s patričnou dávkou populizmu a s patričnou dávkou zveličenia."

Opozičná rétorika
Nový premiér sa vo svojich reakciách na opozičných rečníkov viac sústredil na kritiku ich predchádzajúceho vládnutia ako na obhajobu programu svojej vlády. Podľa Horvátha je to normálne. "Zatiaľ sa nemá čím pozitívnym pochváliť, a tak sa môže len vymedzovať voči predchádzajúcej vláde. Rovnako tak robil aj Mikuláš Dzurinda v roku 1998." Kritickejší je už k Ficovmu vystupovaniu, keď svojmu najväčšiemu rivalovi raz tykal, raz vykal. "Robert Fico mal zachovať dekórum a vykať, zvlášť, keď je to zasadnutie parlamentu, a nie televízna debata alebo súkromné stretnutie. Aj keď tento kurz svojho času zaviedol v televíznych debatách práve Dzurinda."

Rozprava bez ministrov
Zatiaľ čo v úvode rozpravy bola rokovacia sála plná, postupne sa začala vyprázdňovať. Nechýbali len poslanci, ale aj členovia vlády. Upozornil na to aj exminister vnútra Martin Pado (SDKÚ-DS). "Nepovažujete to za dehonestáciu, že pri prerokúvaní programového vyhlásenia vlády je v sále tak málo ministrov?" V tom čase však boli šéf rezortu vnútra a obrany Robert Kaliňák a František Kašický na pohrebe dvoch policajtov, ktorí zomreli na následky popálenia pri dopravnej nehode. "Ostatní sú niekde tu," vysvetlil predseda parlamentu Pavol Paška.
Hlasovanie o programovom vyhlásení vlády a dôvere novému kabinetu by mohlo byť už dnes. Vzhľadom na veľký počet prihlásených rečníkov je to však stále otázne.

01 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vedenie SMK zostane asi rovnaké 02 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Menej pôžičiek pre vysokoškolákov 03 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poslancom pribudnú kancelárie 04 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Parlament začne rokovať skôr
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:34