StoryEditor

Britské úrady oficiálne požiadali SR o pomoc pri potvrdení totožnosti Ahmada

06.07.2007, 13:24
Autor:
TASRTASR

Britské úrady dnes oficiálne požiadali slovenské orgány o pomoc pri potvrdení alebo vyvrátení totožnosti britského občana Chálida Ahmada.

Ahmad, ktorý pred viac ako týždňom vrazil horiacim autom do terminálu letiska v škótskom Glasgowe, údajne študoval medicínu na Slovensku. "Môžem potvrdiť, že dnes predpoludním prišla na Slovensko oficiálna žiadosť britských úradov o pomoc pri potvrdení či vyvrátení totožnosti tejto osoby. Výsledky by mali byť známe najskôr v pondelok," povedal dnes pre TASR hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.

Ako ďalej zdôraznil hovorca rezortu slovenského ministerstva vnútra, slovenská polícia ešte pred doručením oficiálnej žiadosti začala v tomto prípade konať a robiť úkony. Tomáš už vo štvrtok uviedol, že slovenská polícia je pripravená spolupracovať s britskými orgánmi v prípade britského občana.
"Môžeme len potvrdiť, že človek s takýmto menom, ale s rokom narodenia 1976, študoval na území Slovenska v Martine v rokoch 1995 až 2001. Išlo o občana Veľkej Británie narodeného v Londýne, ktorý mal povolenie na pobyt za účelom štúdia. Po roku 2001 zo Slovenska odišiel do Veľkej Británie a odvtedy hraničná a cudzinecká polícia o ňom už neeviduje žiadne informácie," uviedol vo štvrtok pre TASR hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.

Prvé správy zahraničných médií hovorili o tom, že 27-ročný britský občan Chálid Ahmad bol študentom medicíny v Bratislave. Podľa zistení Úradu hraničnej a cudzineckej polície SR však tento študent v rokoch 1995-2001 navštevoval Jesseniovu lekársku fakultu Univerzity Komenského v Martine.
Chálid Ahmad je v súčasnosti hospitalizovaný s ťažkými popáleninami v nemocnici Royal Alexandra Hospital v Paisley neďaleko Glasgowa a jeho zdravotný stav zostáva kritický. Útok na glasgowské letisko uskutočnil spolu s komplicom - Iračanom Balilom Abdallom, ktorý pracoval ako lekár v spomenutej nemocnici.

Slovenská informačná služba (SIS) sa ku kauze britského občana Chálida Ahmada nevyjadruje a nepodáva k prípadu bližšie informácie.

Slovenská informačná služba sa prirodzene zaoberá podozrivými osobami v súvislosti s terorizmom, o svojej operatívnej činnosti však neinformuje. Pre TASR to dnes uviedol hovorca SIS Karol Sorby. Hovorca nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, či britský občan v období svojho údajného štúdia na Slovensku patril pre tajnú službu k záujmovým osobám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 23:06