StoryEditor

Proti komisii pre výber riaditeľa galérie v B. Bystrici sú aj pedagógovia z TU

14.06.2007, 13:23
Autor:
TASRTASR

Protest proti zloženiu komisie pre výber riaditeľa Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici adresovali predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milanovi Murgašovi pedagógovia z Katedry pedagogiky výtvarného umenia Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity. Uvádzajú v ňom, že komisia bola zostavená nekompetentne. Chýbali v nej podľa ich názoru zástupcovia z Rady galérií Slovenska, ktorí o to požiadali aj písomne, a Slovenskej národnej galérie, ako aj relevantní odborníci z oblasti výtvarného umenia a akademického prostredia.
"Komisia pre výber riaditeľa Stredoslovenskej galérie bola zostavená v súlade so zákonom o výkone práce vo verejnom záujme. Záležitosť nemienime ďalej komentovať," uviedol pre TASR vedúci oddelenia vzťahov s verejnosťou Úradu BBSK Martin Krúpa.
V proteste trnavských vysokoškolských pedagógov sa uvádza, že BBSK naplnil ich obavy z toho, že po delimitácii galérie z Ministerstva kultúry SR bude jej činnosť "deštruovaná". Zároveň sa pripájajú k protestu troch významných slovenských umelcov, ktorí po odvolaní bývalej riaditeľky Stredoslovenskej galérie a vymenovaní komisie pre výber nového riaditeľa odvolali svoje autorské výstavy, naplánované v spomínanej galérii. Sú to výtvarník a vysokoškolský pedagóg Ladislav Čarný, filmový režisér, fotograf a vysokoškolský pedagóg Dušan Hanák a výtvarník Otis Laubert.
BBSK ako zriaďovateľ galérie odmieta tvrdenia spomínaných umelcov o tom, že vo výberovej komisii, ktorá rozhodovala o novom riaditeľovi galérie, neboli odborníci. Tá na spomínaný post odporučila zvoliť výtvarníka Štefana Kocku. Kandidát na spomínanú funkciu je aj garantom pre výtvarné odbory na Strednej priemyselnej škole Samuela Stankovianskeho v Banskej Štiavnici. O miesto riaditeľa Stredoslovenskej galérie sa uchádzalo sedem záujemcov.
O tom, či do kresla riaditeľa galérie zasadne odporúčaný Štefan Kocka alebo niekto iný rozhodnú svojimi hlasmi poslanci zastupiteľstva BBSK, ktorý je zriaďovateľom galérie. Jeho poslanci bývalú riaditeľku Alenu Vrbanovú odvolali začiatkom februára. Následne bola poverená vedením galérie a to až do zvolenia a menovania nového riaditeľa. Od 13. februára ju však nahradila jej dovtedajšia zástupkyňa Zlatica Hlavačíková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 03:06