StoryEditor

Boj za pracovný kódex pokračuje

19.06.2007, 00:00
Ostro sledovaná novela Zákonníka práce stále nemá konkrétnu podobu. Tá pôvodná naposledy zmenila svoju "tvár" po rokovaní parlamentných výborov.

Ako bude vyzerať nový pracovný kódex, to sa pravdepodobne dozvieme, až keď ho schvália poslanci.
Odborári sú rozhodnutí bojovať za svoje požiadavky až do konca. Dnes okolo obeda sa vyberú na pochod k budove parlamentu. "Malo by to byť vyvrcholenie všetkých aktivít, ktoré odbory v súvislosti s pripravovanou novelou Zákonníka práce uskutočnili," povedal prezident KOZ Miroslav Gazdík.
Nespokojní odborári
Čas do začiatku dnešnej schôdze Národnej rady sa odborári intenzívne snažili využiť práve na presadzovanie svojich požiadaviek. "Kým sa začne ďalšia schôdza parlamentu, chceme svojou aktivitou Zákonník práce podporiť," avizoval v tomto duchu prednedávnom predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna. Aktivít bolo viac. "Súbežne s inými sme spustili napríklad aj petičnú akciu na podporu zákonníka, počas ktorej sme zozbierali okolo 45-tisíc podpisov," povedal Gazdík.
Rozpory v tripartite
"Okrem jedného som sa zúčastnil na všetkých rokovaniach výborov, kde som sa intenzívne zaujímal o pozmeňovacie návrhy," hovorí viceprezident KOZ Vladimír Mojš a dodáva. "Takmer všetky sa týkali najmä požiadaviek zamestnávateľských organizácií. Ich lobing bol intenzívny a takisto aj my sme sa snažili u jednotlivých poslancov argumentovať naše pozície." Podľa Vladimíra Mojša odbory rokovali o podpore novely zákonníka so všetkými parlamentnými stranami s výnimkou Kresťanskodemokratického hnutia, ktoré na ponuku rokovať nereagovalo.
Návrhu Zákonníka práce sa často vyčítalo, že do parlamentných lavíc sa dostáva bez jednoznačnej podpory tripartity. Rokovania vo výboroch však spochybňujú aj to, čo už dohodnuté bolo. "Osobne ma prekvapilo, že mnohé z pozmeňovacích návrhov patrili k tým, ktoré už predtým dosiahli konsenzus v tripartite. Týkali sa napríklad vstupu zástupcov zamestnancov do podnikov, problematiky bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, nadčasovej práce, normovania práce alebo uvoľňovania odborárskych funkcionárov," hovorí Mojš.
Nič nie je ako bolo
Od pôvodného návrhu sa podľa opozície posledný návrh výrazne odlišuje. "Z našich 27 zásadných pripomienok bolo pätnásť aplikovaných ešte pred rokovaním výborov," informovala exministerka práce Iveta Radičová. Úspech, ktorý slávila opozícia so svojím pozmeňovacím návrhom, takzvanou rodičovskou novelou, ktorá bola pôvodne schválená minulý týždeň na rokovaní Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci a bývanie, je od včera tiež už minulosťou. Plénu ho neodporučil schváliť gestorský výbor. O tomto, ale aj o iných návrhoch, chce opozícia ešte rokovať s jednotlivými poslaneckými klubmi a netají sa nádejou očakávanej podpory najmä zo strany ĽS-HZDS.

ČO PRESADZUJÚ ODBORÁRI
- ochranu pred nútenou prácou na živnosť
- sprísnienie uzatvárania pracovných pomerov na dobu určitú
- zavedenie "tele práce" - práce na diaľku
- zvýšenie ochrany zamestnancov pred výpoveďou
- posilnenie právomoci zástupcov zamestnancov
- zvýšenie ochrany zdravia a života zamestnancov
- mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas

01 - Modified: 2003-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pedofilné súťaže krásy 02 - Modified: 2003-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proti sklenej veži
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 20:33