StoryEditor

Kováci chcú vyššie mzdy. Hrozia štrajkmi

26.12.2007, 23:00

Odborový zväz Kovo pohrozil, že ak zamestnávatelia nepristúpia na požiadavku zvýšiť v strojárskom a elektrotechnickom priemysle tarifné mzdy najmenej o sedem percent, začnú si ich vymáhať štrajkmi. Vyjednávači zamestnávateľov a odborári sa totiž ani po piatich rokovacích kolách nedohodli na podmienkach kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, v ktorých by to bolo zakotvené. Podnikatelia navrhujú, aby tarifné mzdy vzrástli maximálne o tri, najviac však o 4,5 percenta, s čím odbory nesúhlasia. "Rokovania sme prerušili. Po piatich kolách sme sa nikde nedostali," povedal hlavný vyjednávač Zväzu strojárskeho priemyslu SR Juraj Borgula. Obáva sa, že ak nedôjde k dohode, "do 60 dní by sme mohli byť svedkami štrajku, odstávok výroby a podobných akcií". Už v januári chcú totiž odbory vyhlásiť štrajkovú pohotovosť.

Chcú ich prilákať domov
V jednotlivých platových triedach predstavujú tarifné mzdy strojárov a elektrotechnikov približne osem- až šestnásťtisíc korún. Tvoria tak zhruba 50 až 60 percent z ich celkových platov. Zvyšok je pohyblivá zložka v podobe rôznych príplatkov. Celková priemerná mzda v týchto odvetviach sa tak pohybuje od 20 700 po 21 300 korún. V niektorých automobilkách a iných nadnárodných firmách pôsobiacich na Slovensku je však vyššia. Tam sa o zvýšení platov nerokuje. V strojárstve sa kolektívna zmluva týka asi 65 firiem s viac ako 20-tisíc zamestnancami.
"Rast tarifných miezd o sedem percent je len polovica rastu produktivity práce v týchto odvetviach," obhajuje mzdové požiadavky predák odborového zväzu Kovo Emil Machyna. Pripomína, že ide len o zvýšenie mzdových taríf, takže celkový rast platov by bol nižší ako požadovaných sedem percent. Boj za vyššie príjmy odôvodňujú odborári aj snahou prilákať späť domov kvalifikovaných "kovákov" a elektrotechnikov, ktorí odišli do zahraničia za vyššími mzdami. "Na Slovensku už chýba veľa kvalifikovaných ľudí. V zahraničí pracujú v profesiách, ktoré nemáme doma obsadené. Mnohí by sa z Česka ochotne vrátili, ak by mali na Slovensku porovnateľnú mzdu," tvrdí Machyna.

Situácia láka k vydieraniu
Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v spomínaných odvetviach pripúšťajú aj zamestnávatelia. Prejavuje sa aj tým, že "kvalifikovaní pracovníci vydierajú na mzdách", pripomína Borgula. Upozornil na prípady "hromadného lanárenia pracovníkov". Odišli do konkurenčnej firmy, ktorá im ponúkla o niekoľko tisíc korún viac. Potom sa však vrátili do pôvodnej, lebo im ponúkla ešte viac. Borgula síce nepovedal, o ktoré závody išlo. Ale podľa dostupných informácií patria do automobilového priemyslu.
Takáto prax môže urýchliť odchod zahraničných firiem zo Slovenska do krajín, kde je pracovná sila ešte lacnejšia ako u nás. "Reálna hrozba ich odchodu existuje. Viaceré si už vytvorili na Ukrajine či v iných krajinách svoje ,predpolia#146# a študujú možnosti odchodu. Presunúť v elektrotechnike montážne linky je pomerne jednoduché," dodal Borgula. Zahraničné spoločnosti však podľa generálneho sekretára Zväzu elektrotechnického priemyslu SR Vlada Kalinu odrádzajú podnikať na Slovensku aj vysoké odvody do sociálnych fondov, ceny energií a ďalšie dôvody.

Mzdy verzus euro
Zamestnávatelia upozorňujú, že tlak odborov a vymáhanie vyšších miezd štrajkmi negatívne ovplyvní Pakt stability, o ktorého prijatie sa v súvislosti s prechodom na euro snaží premiér Robert Fico. Týmto spôsobom chce upevniť sociálny mier a dosiahnuť celospoločenskú dohodu, aby sa nezvyšoval tlak na rast miezd, čo by viedlo k zvýšeniu inflácie, a tým aj k ohrozeniu vstupu Slovenska do eurozóny. "Na jednej strane odbory podporujú premiéra, ktorý je za prijatie eura, a na druhej strane to svojím správaním brzdia," upozorňuje Kalina. Napriek tomu však odbory chcú Pakt stability podpísať. "Nebudeme žiadať také zvýšenie miezd, ktoré by prekročilo produktivitu práce. Na to sa zaviažeme a dodržíme to, takže z tohto dôvodu žiadna inflácia nehrozí," vysvetľuje Machyna. V strojárskom a elektrotechnickom priemysle vzrástla podľa neho za posledný rok produktivita práce asi o 15 percent.
Na uzatvorení Paktu stability sa chce premiér Fico dohodnúť so zamestnávateľmi, samosprávou miest a obcí, s odbormi, tretím sektorom, ale aj s opozíciou. Pakt by mal podľa predsedu vlády zabezpečiť, aby "na rast cien netlačilo výrazné zvyšovanie miezd". Nedávno však tiež povedal, že platy na Slovensku sú "hlboko pod produktivitou práce, preto tu máme priestor na to, aby mzdy na Slovensku rástli". A to napriek prijatiu Paktu stability.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 02:39