StoryEditor

Ministerstvo spravodlivosti upozorňuje na opatrnosť pri uzatváraní pôžičiek

16.12.2007, 14:01
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo spravodlivosti (MS SR) upozorňuje občanov, aby v predvianočnom období boli opatrní pri uzatváraní pôžičiek a spotrebiteľských úverov.

"Chcem ich varovať, aby nenaskočili na lákavé pôžičky od nelicencovaných spoločností. Prax ukazuje, že za takéto pôžičky občania doplatia svojou strechou nad hlavou a stávajú sa bezdomovcami," upozorňuje vo vyhlásení minister spravodlivosti Štefan Harabin. Rezort podľa neho eviduje stovky prípadov, keď občania pre niekoľkotisícovú pôžičku prišli o strechu nad hlavou. "Odporúčam výlučne pôžičky od bankových spoločností, ktoré sú pod prísnym dozorom Národnej banky Slovenska, lebo neuváženým krokom sa zo štedrých Vianoc môže stať nadchádzajúci rok rokom beznádeje a smútku," zdôraznil minister.

Od 1. januára 2008 nadobudne účinnosť zákon, ktorý stransparentňuje poskytovanie spotrebiteľských úverov a proces dobrovoľných dražieb. Tento zákon je súčasťou balíčka opatrení proti legálnej úžere. Zavádza povinný formulár, na základe ktorého budú môcť spotrebitelia zistiť výhodnosť alebo nevýhodnosť dohodnutej pôžičky oproti priemeru na trhu. V prípade, že sa občania stali obeťou, je podľa MS potrebné využiť všetky možné právne spôsoby ochrany.

MS SR odporúča občanom v súvislosti s pôžičkami a úvermi s neprimeranou odplatou, ako aj v súvislosti s výkonom záložného práva alebo zabezpečovacieho prevodu práva dodržať nasledovné kroky: urýchlene požiadať súd o vydanie predbežného opatrenia, aby sa dočasne pozastavil výkon záložného práva alebo zabezpečovacieho prevodu práva, a to dovtedy, kým súd nerozhodne o neplatnosti zmluvy o pôžičke alebo zmluvy o úvere, resp. jej čiastočnej neplatnosti. Rovnaký postup je podľa rezortu potrebné uplatniť v prípade, ak hrozí dlžníkovi predaj jeho bytu alebo domu na tzv. dobrovoľnej dražbe a v prípade, že vlastnícke právo bolo prevedené na veriteľa, požiadať súd o vydanie predbežného opatrenia, aby nenakladal s bytom či domom až do rozhodnutia súdu o neplatnosti zmluvy o pôžičke alebo zmluvy o úvere.

MS SR aj naďalej vyzýva občanov, aby upozorňovali na prípady legálnej úžery. Každý podnet bude preskúmaný a v prípade podozrenia zo spáchania trestného činu odstúpený orgánom činným v trestnom konaní.

TASR o tom dnes informoval hovorca MS SR Michal Jurči.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 10:14