StoryEditor

Štátny tajomník navštívil slovenských vojakov v misii UNFICYP na Cypre

17.11.2007, 16:24
Autor:
TASRTASR

Štátny tajomník ministerstva obrany Jaroslav Baška navštívil 15. až 16. novembra Cyprus, kde sa stretol so slovenským kontingentom, pôsobiacim pod záštitou OSN v misii UNFICYP. Účasti v nej prikladá Slovensko veľký význam. "Zastúpenie SR bude naďalej trvať, pretože Cyprus je jeden z troch regiónov, v ktorých by sme chceli našu pôsobnosť zachovať," uviedol Baška. Vedúci misie Michael Moller a veliteľ mierovej operácie Rafael Barni, ako aj štátny tajomník MO Cypru Petros Kareklas označili počas rokovaní pôsobenie slovenských ozbrojených síl na ostrove za veľmi pozitívne.

Baška si na veliteľstve UNFICYP v Nikózii prezrel tábor ženijnej jednotky Camp Tatry, kde slovenskí ženisti zabezpečujú logistickú podporu pre veliteľstvo, údržbu objektov a budovanie inžinierskych sietí. Okrem toho navštívil pozície slovenských ozbrojených síl na patrolovacích základniach priamo v nárazníkovej zóne. Ide o priestor medzi dvoma čiarami zastavenia paľby, kontrolovaný OSN, ktorý delí grécko-cyperskú a turecko-cyperskú komunitu.

Slovenská republika pôsobí v misii UNFICYP na Cypre od júna 2001. Momentálne je tam 196 slovenských vojakov, z toho 61 je v štruktúrach veliteľstva misie a 135 plní operačné úlohy v Sektore IV spolu s príslušníkmi ozbrojených síl Maďarska a Chorvátska. Hlavnými úlohami slovenského kontingentu je zachovanie integrity nárazníkovej zóny, zabezpečenie dodržiavania prímeria medzi znepriatelenými stranami, obnova a udržanie práva a poriadku na ostrove a vykonávanie humanitárnych úloh.

TASR informovala Soňa Baniarová z tlačového oddelenia MO SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:16