StoryEditor

Úrazov z nesprávneho použitia zábavnej pyrotechniky ubúda

30.12.2007, 08:06
Autor:
TASRTASR
Úrazov v dôsledku nesprávneho použitia zábavnej pyrotechniky z roka na rok ubúda. Na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie nemocnice v Šaci v období Silvestra a Nového roka ošetrili v minulom roku len dvoch pacientov.

Podľa slov primára kliniky sú silvestrovské a novoročné služby pokojné.

"Zdá sa, že ľudia sa už poučili. Z roka na rok je toho menej. Na trhu je široké spektrum zábavnej pyrotechniky, preto ubúdajú aj domáci experimentátori. Najčastejšie dochádza k úrazom pri odpálení petardy v dave. Časť z nej môže niekomu pristáť na tele. Výnimočne sme mali aj prípady, keď došlo k výbuchu skôr, ako dotyčný stihol výbušninu odhodiť," povedal TASR Karol Sopko, primár šačianskej Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie. Za najväčšiu príčinu podobných úrazov považuje alkohol, pri ktorom klesá pocit zodpovednosti, a odpaľovanie pyrotechniky v dave.

Podľa Sopka na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie so spádovou oblasťou od východu Slovenska po Žilinu a sever Slovenska nezaznamenali za posledných desať rokov žiaden úraz spôsobený po domácky vyrobenou trhavinou. "Tým, že je to už dostupné na trhu, domáci experimentátori prakticky vymizli," dodal Sopko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:06