StoryEditor

Benzínové stanice v celom Pásme Gazy uzavreli

02.12.2007, 15:30
Autor:
SITASITA
Benzínové stanice v celom Pásme Gazy v nedeľu zavreli, lebo Izrael ešte viac priškrtil limitované množstvo palív pre územie kontrolované hnutím Hamás.

"Ospravedlňujeme sa, benzín ani naftu nemáme," je typický nápis na čerpacích staniciach. Ako pre agentúru AFP povedal zástupca združenia benzínových staníc v pásme Mahmúd al-Chuzudnár, "všetky stanice v Gaze sú zatvorené, pretože nemajú žiadne palivo." Šéf pohotovostných služieb v Gaze Muavíja Hassanin, varoval, že "môže nastať veľký problém s nemocničnými generátormi a sanitkami," ak sa prísun palív neobnoví.

Izrael, ktorý zásobuje pásmo palivami, dodáva len obmedzené množstvo od 28. októbra, teda mesiac potom, ako Gazu označil za "nepriateľskú entitu" po násilnom prevzatí moci Hamásom, ktorý sľúbil zničenie židovského štátu. Dodávky obmedzili aj minulý týždeň. Podľa palestínskych úradov cez hraničný priechod Nahal-Oz, kadiaľ prúdia palivové dodávky do Gazy, Izrael dodal denne okolo 190 tisíc litrov motorovej nafty od prvého zníženia koncom októbra. Pritom denná potreba je 350 tisíc litrov. Vo štvrtok však dodal len 60 tisíc litrov a v nedeľu 90 tisíc litrov.

Od násilného prevzatia kontroly Hamásom v polovici júna sa židovský štát snaží izolovať islamistické hnutie v malom pobrežnom pásme v reakcii na pokračujúce raketové ostreľovanie Izraela. Obmedzenia sa týkajú aj pohybu ľudí a tovarov na územie a mimo Pásma Gazy, ako aj dodávok elektriny.

Izraelské a palestínske skupiny pre ľudské práva sa obrátili na izraelský Najvyšší súd, aby zakročil proti znižovaniu dodávok palív, čo označili za protiprávny kolektívny trest ohrozujúci civilistov. V piatok však súd uviedol, že štát môže pokračovať v reštrikciách a podľa neho je to možné aj bez dosahu na humanitárnu situáciu na území, kde žije 1,5 milióna Palestínčanov. Súd však štátu nariadil, aby zistil dodatočné informácie o humanitárnej situácii v Gaze, kým rozhodne o odvolaní proti plánovanému zníženiu dodávok elektriny. Konečné rozhodnutie sa očakáva najskôr o tri týždne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 17:24