StoryEditor

Šmihula: Spravodajstvo nie je o jednom človeku, je to tímová práca

24.10.2007, 18:16
Autor:
TASRTASR

Rada STV sa na dnešnom zasadnutí zaoberala okrem iného aj analýzou mediálnej odborníčky Stanislavy Benickej o situácií v spravodajstve, ktorú nazvala Kríza ako príležitosť k zmene. Tá považuje riadenie spravodajstva STV za neefektívne, úradnícke a zlyhávajúce.
Ako riešenie vzniknutej situácie Benická odporúčala urýchlené vypracovanie krízovej koncepcie riadenia spravodajstva. Ku kritike sa pre TASR vyjadril aj šéfredaktor spravodajstva STV Ján Šmihula. Za najväčší nedostatok analýzy považuje jej neobjektivitu. "Neoslovila totiž všetkých redaktorov Hlavnej redakcie, spravodajstva, športu a publicistiky. Podľa mojich informácií sa nerozprávala približne s jednou tretinou redakčného kolektívu. Nie je nezaujímavé, že išlo práve o redaktorov, ktorí nezastávali názor odchádzajúcich. Som presvedčený o tom, že objektívnosť, vyváženosť a názorová pluralita by mala byť jedným z nosných pilierov výstavby aj analýzy, týkajúcej sa spravodajstva a publicistiky. Ako môžeme dôjsť k ucelenému, komplexnému pohľadu, keď rešpektujeme názor len jednej strany?" pýta sa Šmihula.
Autorka správy sa podľa Šmihulu zameriava predovšetkým na šéfredaktora. "V nijakom prípade sa nezbavujem zodpovednosti, ale spravodajstvo nie je len o jednom človeku. Je to tvorivá a tímová práca, na ktorej sa podieľajú redaktori, vedúci redakcií, vedúci vydania, zástupca šéfredaktora a šéfredaktor," dodáva Šmihula.
Stanislava Benická vyčítala spravodajstvu STV predovšetkým chýbajúcu koncepciu. "Tú som ale vypracoval a predložil vedeniu STV ešte v auguste, mala ju k dispozícií aj Benická. V tejto súvislosti chcem upozorniť na fakt, že koncepcia spravodajstva nebola v STV dlhé roky. Stalo sa tak až po mojom nástupe," oponuje Šmihula.
Medzi negatíva, ktoré sa uvádzali v analýze, patrí aj nedostatočná komunikácia s odchádzajúcimi redaktormi. "Pravdou je i to, že mnohí z tých, ktorí odišli, boli buď externisti alebo sa im končili zmluvy. Zavádzajúci je aj údaj pani Benickej, ktorá tvrdí, že z redakcie odišlo 12 redaktorov. V skutočnosti to bolo sedem redaktorov, traja vedúci vydania, jedna moderátorka a jeden vedúci redakčnej skupiny.
K nedostatkom podľa Benickej patrí i čiastočná riadiaca skúsenosť" šéfredaktora spravodajstva STV. "Predtým som však pôsobil v Slovenskom rozhlase na poste vedúceho Redakcie medzinárodného života, Rádiožurnálu a napokon ako šéfredaktor Rádia Slovensko. Kolektív pod mojím vedením vždy dôsledne dodržiaval zásady žurnalistickej tvorby, opierajúc sa o novinársku etiku. Veľmi ma mrzí, že pani Benická vykreslila spravodajstvo STV najmä v tienistých farbách. V žiadnom prípade nie je situácia ružová, ale ja sa predovšetkým snažím o to, aby sa upokojila, kolektív stabilizoval a nastolili profesionálne žurnalisticko-etické pravidlá hry," uzatvára Šmihula.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:33