StoryEditor

Verdikt v kauze smrti Róma Sendreia na budúci rok

17.12.2007, 15:58
Autor:
SITASITA

Výsluchom znalca z odboru psychológie a projekciou videozáznamov rekonštrukcií pokračovalo dnes na Krajskom súde v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie v prípade smrti 50-ročného Róma Karola Sendreia z Magnezitoviec. Ten zomrel po bitke na policajnej stanici v Revúcej 6. júla 2001. Za jeho umučenie je obžalovaných sedem bývalých policajtov z Revúcej a Jelšavy.
Podľa znalca Sendreiovi synovia Peter a Róbert ako poškodení a svedkovia bitky na policajnej stanici v Revúcej vypovedali kvalitatívne rozdielne. Kým svedectvo Róberta je oveľa dôveryhodnejšie, Peter nie je schopný zapamätať si a reprodukovať prežité udalosti. Znalec vylúčil možnosť, že by fyzické násilie ovplyvnilo pamäťové schopnosti. Senát popoludní dokončil prezentáciu videozáznamov rekonštrukcií udalostí, ktoré vyvrcholili smrťou Karola Sendreia. Počas rekonštrukcie z policajnej stanice v Revúcej Peter Sendrei a Róbert Gunár ukázali ako boli pripútaní, kto z obžalovaných bil a kopal ich otca a ich samotných. Jeden z obžalovaných verziu bratov označil za jasnú zaujatosť a pomstu, pretože voči nim zasahoval.
Dokazovanie senát označil za skončené a pojednávanie odročil na február budúceho roka. Vtedy prokurátor, obhajcovia a obžalovaní prednesú záverečné reči. Expolicajti od začiatku tvrdia, že sú nevinní. Ak ich súd uzná za vinných, hrozí im osem až pätnásť rokov väzenia.
Za trestný čin mučenia a iného neľudského a krutého zaobchádzania s následkom smrti prokurátor obžaloval sedem bývalých príslušníkov obvodných policajných oddelení v Jelšave a Revúcej. Bývalý starosta Magnezitoviec Andrej H., na dvore ktorého sa celý incident 5. júla popoludní začal, je obžalovaný za pokus ublíženia na zdraví voči Sendreiovi. Traja Sendreiovi synovia sú obžalovaní za svoje konanie pri starostovom dome v čase, keď tam bol aj ich otec.
Obžalobu v tejto veci podal prokurátor na krajský súd v októbri 2002. Senát mu však prípad vrátil na došetrenie. Prokurátor podal sťažnosť a Najvyšší súd SR mu vyhovel. Senát krajského súdu v roku 2005 aj vytýčil termín, ale pre ospravedlnenie viacerých obhajcov sa nepojednávalo. Neskôr predsedníčka senátu a ďalší sudcovia prešli na novovzniknutý Špeciálny súd a prípad pridelili novému sudcovi. Ten vytýčil hlavné pojednávanie po tom, ako sa oboznámil s obsahom rozsiahleho spisu.
Prvý raz sa v tejto veci začalo pojednávať v apríli tohto roku. Ďalšie pojednávania boli v máji, v septembri, v novembri a v decembri. Prípad od začiatku mal širokú medializáciu a medzinárodný rozmer. Osobne ho sleduje predseda Ligy aktivistov pre ľudské práva Columbus Igboanusi, ktorý je aj právnym zástupcom poškodenej vdovy. Ten sa zúčastnil na niektorých vyšetrovacích úkonoch a navrhoval pre policajtov stíhanie za mučenie s rasovým motívom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 07:59