StoryEditor

Duray sa dnes ospravedlnil Bugárovi za výroky na jeho adresu

28.08.2007, 09:43
Autor:
TASRTASR
Predsedníctvo Strany maďarskej koalície na dnešnom rokovaní zobralo na vedomie stanovisko podpredsedu strany Miklósa Duraya k jeho nedávnym výrokom na adresu bývalého šéfa SMK Bélu Bugára, ktorého opätovne obvinil zo spolupráce s ŠtB.

Podľa predsedu SMK Pála Csákyho sa Duray za svoje výroky ospravedlnil a ubezpečil vedenie strany, že táto situácia sa už nebude opakovať. Dodal, že verejne sa nevhodne vyjadrili obaja zainteresovaní, pričom sa dohodlo, že tento dialóg už v budúcnosti nebude pokračovať. Strana týmto považuje celú vec za uzatvorenú. "Berieme na vedomie túto dohodu, ktorá sa realizovala na predsedníctve a veríme, že bude dodržaná," zdôraznil Csáky pred novinármi.
K ďalším bodom dnešného zasadnutia predsedníctva patrila aj problematika odškodnenia občanov, ktorých sa dotkli Benešove dekréty. Predsedníctvo chce do troch týždňov vypracovať materiál, súvisiaci s touto problematikou.
"Zhodli sme sa na tom, že budeme pokračovať v tomto dialógu podľa pôvodného harmonogramu. To znamená, že do troch týždňoch predsedníctvo strany bude rokovať o otázkach, týkajúcich sa tejto oblasti," vysvetlil Csáky. Týka sa to problému zákonných nariadení Slovenskej národnej rady, ktorými sa aplikovali Benešove dekréty na území Slovenska, o možnom odškodnení tých občanov SR, ktorí boli odvedení do Čiech na nútené práce, ako aj možným odstránením niektorých deformácií následkov takzvanej dohody zo Štrbského Plesa.
Predsedníctvo sa zaoberalo tiež situáciou v Slovenskom rozhlase a činnosťou riadiacich pracovníkov SRo ohľadne vysielania pre menšiny na Rádiu Patria, ktoré považujú za neprijateľné. "Vyslovujeme dôraznú kritiku k aktivitám vedenia SRo a vyzývame pána premiéra, ako aj ministra kultúry Mareka Maďariča, aby konali v tejto veci," povedal šéf SMK. Podľa jeho slov je neprijateľné, aby s odvolaním sa na rušenie vysielania SRo na stredných vlnách bolo ukončené, alebo zdeformované vysielanie Rádia Patria. "Myslíme si, že je to v rozpore so zákonom o Slovenskom rozhlase a s medzinárodnými záväzkami SR. Bolo by absolútne nemiestne, keby teraz s odvolaním sa na finančné problémy bola táto aktivita zrušená," dodal.
Strana vyjadrila znepokojenie aj nad financovaním univerzity Jánosa Selyeho v Komárne, na ktoré chcú upozorniť podpredsedu vlády Dušana Čaploviča. Tu plánujú zároveň 8. septembra zorganizovať konferenciu, na ktorej bude prítomných okolo 350 členov SMK, čím sa začnú vzdelávacie aktivity štruktúr strany.
Do konca mesiaca majú traja členovia predsedníctva vypracovať koncepciu osláv desiateho výročia vzniku strany, ktoré bude na budúci rok.
Csáky považuje vznik Spolku maďarskej gardy, ktorú u našich južných susedov založila v sobotu extrémistická pravicová strana Jobbik - Hnutie pre Maďarsko, za chybný krok. "SMK nepodporuje ani nebude podporovať vznik a aktivity žiadnych paramilitárnych organizácií nikde na svete," prízvukoval predseda SMK.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:48