StoryEditor

Mladistvého Košičana stíhajú za útok na verejného činiteľa

02.11.2007, 10:04
Autor:
TASRTASR

Za útok na verejného činiteľa, jazdu pod vplyvom alkoholu a neoprávnené používanie cudzieho motorového vozidla stíha polícia 17-ročného Košičana Tomáša P.

Mladík v nedeľu 28. októbra neskoro večer na Wuppertálskej ulici na sídlisku Košického vládneho programu (KVP) pri riadení motorového vozidla Fiat Ducato poškodil zaparkované motorové vozidlá a z miesta nehody ušiel. Pri prenasledovaní dopravnými policajtmi smerom zo sídliska KVP na sídlisko Luník IX, Červený rak, most Nižné Kapustníky, sídlisko Nad Jazerom a Južné nábrežie mladík nerešpektoval svetelné znamenie STOP na služobnom motorovom vozidle, ani hlasové výzvy na jeho zastavenie. Na Južnom nábreží pred čerpacou stanicou prešiel s vozidlom do protismeru, kde bezohľadnou jazdou naďalej ohrozoval životy a zdravie účastníkov cestnej premávky. Policajti preto použili výstrely zo služobnej zbrane smerujúce na zadné kolesá unikajúceho motorového vozidla.

Následne vodič úmyselne dvakrát narazil do služobného motorového vozidla BMW 320, ktoré jazdilo po jeho úrovni z ľavej strany, čím došlo k nehode. Fiat po zrážke odhodilo na obrubník a stredové zvodidlá, kde zostal stáť. Vodič na výzvy policajtov, aby vystúpil, nereagoval a kládol pasívny odpor. Za pomoci donucovacích prostriedkov mladíka predviedli na políciu.

Tomáš pri dopravnej nehode utrpel zlomeninu nosa. Polícia zistila, že vozidlo riadil bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom alkoholu, ktorého mu v krvi namerali 1,48 promile. Škoda na policajnom vozidle je 150 000 korún a na fiate približne 100 000 korún.

Mladíka obvinili zo zločinu útoku na verejného činiteľa, kde je trestná sadzba tri až osem rokov, ktorá sa však v prípade mladistvej osoby znižuje na polovicu. Obvinený je ďalej z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a prečinu neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla. Fiat totiž patril jeho otcovi. Stíhajú ho na slobode.

TASR informovala dnes krajská policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 07:57