StoryEditor

Minister Mikolaj odštartoval Testovanie 9

06.02.2008, 09:26
Autor:
SITASITA

Minister školstva Ján Mikolaj spolu s riaditeľkou Spojenej školy na Tilgnerovej ulici v Bratislave Alenou Turčanovou dnes o pol ôsmej ráno otvorili zapečatený balík s testami v rámci projektu Testovanie 9 (bývalý Monitor 9). Otvárania testov na bratislavskej školy sa okrem ministra zúčastnili riaditeľ Štátneho pedagogického ústavu Július Hauser a prednostka Krajského školského úradu v Bratislave Veronika Redechová.
Samotné otváranie trvalo niekoľko minút, keďže riaditeľka školy "doma netrénovala", potom prišli na rad kontrolórky, ktoré preverili pravosť testov. Minister pred tým, ako poprial deviatakom veľa šťastia pri testoch, stihol absolvovať prehliadku tried, v ktorých boli pripravené notebooky, a rozhovor pre školský časopis. Práve táto škola je zapojená do skúšobného on-line testovania prostredníctvom internetu.
Už niekoľko dní na internete kolujú "zaručene pravé" otázky z tohtoročných testov. Podľa ministra to bolo ďaleko od skutočnosti. "Samozrejme, že pozeráme a kontrolujeme, čo sa na internete objaví. Dokonca niektoré boli aj z minulého roka. Máme úplne nový druh testovania - testovanie kompetencii. Myslím si, že aj na školách si riaditelia dajú väčší pozor ako minulý rok, keď sa naletelo mladému chlapcovi, ktorý zatelefonoval a predstavil sa ako pracovník ministerstva školstva," povedal minister. Podľa Mikolaja šíreniu testov cez internet nemožno zabrániť a pre niektorých je to vraj "športová činnosť, ako sa individuálne prezentovať". Na stretnutí vo Fínsku Mikolaj pobavil svoju rezortnú partnerku tým, aká je u nás ochrana testov. "Vo Fínsku nie je zabezpečenie na takej vysokej úrovni, pretože tam sa nekradne. V histórii sa im nestalo, že by sa niekto pokúsil ukradnúť alebo zverejniť test," povedal Mikolaj.
Nové Testovanie 9 pozostáva z dvoch typov úloh, klasické úlohy známe z Monitora 9 sa rozšírili o zadania, ktoré majú zistiť, ako žiaci dokážu používať získané poznatky. Deviataci si tento rok napíšu nový typ úloh len skúšobne. Testovanie má štyri časti - vedomostný test z matematiky, test z matematickej gramotnosti, vedomostný test z vyučovacieho jazyka (môže byť zo slovenčiny, maďarčiny, ukrajinčiny) a test zo slovenčiny na zistenie čitateľskej a jazykovej gramotnosti. Kto bude v škole chýbať, platí preňho náhradný termín 18. marca.
Štátny pedagogický ústav tento rok posilnil bezpečnostné opatrenia. Minulý rok sa objavil problém s otvorenými obálkami. Keď ministerstvo rozhodlo, že obálky s testami sa musia stiahnuť zo škôl, lebo sa zmenil termín pre chrípkovú epidémiu, z vyše 20 škôl sa vrátili otvorené. Zoznam týchto škôl sa nezverejnil. Za predčasné otvorenie zásielok nebol nikto potrestaný. Ďalší škandál vypukol, keď testy kolovali deň pred testovaním na internete. Za prečin porušenia tajomstva prepravovaných správ je v tomto prípade obvinený 17-ročný mladík z okresu Senec.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 03:31