StoryEditor

Harabin navrhuje zbaviť exekútora funkcie

11.01.2008, 12:54
Autor:
TASRTASR

Rýchle pôžičky od rôznych finančných subjektov lákajú občanov zdanlivo výhodnejšími podmienkami úrokov a splácania, než aké ponúkajú banky. Naletela aj rodina Vavrových z III. bratislavského obvodu. Požičali si 900 000 Sk a splátky ručili 3-izbovým bytom.
Stalo sa však, že otec so synom, pracujúci v tej istej firme, nečakane dostali výpoveď a rodina nebola dostatočne solventná na úhradu dohodnutých splátok. Hoci žiadala veriteľskú firmu o odklad, tá vôbec nereagovala. A tak sa stalo, že v zmysle zmluvy po štyroch mesiacoch z omeškania splátky úver vzrástol na takmer 2,7 milióna Sk a po ôsmich mesiacoch až na takmer sedem miliónov Sk.
Veriteľská firma využila záložné právo a byt predala realitnej spoločnosti. Nasledoval súdny príkaz na exekúciu a vypratanie bytu. Rodina sa ocitla na ulici a dodnes býva u príbuzných. Čaká na konečné rozhodnutie súdu.
Na dnešnej tlačovej konferencii minister spravodlivosti Štefan Harabin úverovú zmluvu označil za nemorálnu, ktorá je v zjavnom rozpore so zákonom. Hoci súd rozhodol o finančnom exekučnom vymáhaní pohľadávky, exekútor porušil zákon tým, že dal byt vypratať. Preto Harabin navrhol disciplinárne konanie a najprísnejšie potrestanie exekútora - zbavenie výkonu funkcie.
Aby nedochádzalo k obdobnému porušovaniu obchodného zákonníka v paragrafe o dobrých mravoch, minister dal podnet na preskúmanie činnosti exekútorov na Slovensku. Zároveň dal preveriť sporné rozhodnutia súdov o nariadených exekúciách. Pripravuje semináre a školenia, na ktorých by právni experti mali vysvetliť sudcom zákonnosť oprávnenosti vydaného krajného prostriedku na exekúciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:29