StoryEditor

Krajský súd odročil pojednávanie o pápayovcoch na september

14.06.2007, 13:46
Autor:
TASRTASR

Štyri svedecké výpovede si dnes vypočul senát Krajského súdu v Trnave na pokračovaní hlavného pojednávania v kauze vraždy členov gangu pápayovcov. Svedkovia si spomínali na okolnosti spred ôsmich rokov, kedy v Dunajskej Strede v marci 1999 zastrelili mužov z klanu Tibora Pápaya a pol roka na to pri obci Trstice sa stali terčom streľby v idúcom aute ďalší štyria z tohto gangu. V kauze sú obžalovaní zo spolupáchateľstva a účastníctva na trestnom čine vraždy, z nedovoleného ozbrojovania a vydierania bratia Csaba a Szilárd R. a Richard V. Ďalšieho obžalovaného Andreja R. vyčlenili na samostatné konanie.
Svedkovia Ľuboš F. a Juraj D. išli po incidente v Trsticiach na vlastných autách po zranených. Obaja dnes tvrdili, že žiadne okolnosti okolo samotnej streľby nepoznali, v daný deň sa venovali iba tomu, aby dvoch poranených kamarátov dopravili po telefónnom avíze čo najskôr do nitrianskej nemocnice. Ľuboš F. a Juraj D. uviedli, že zápis ich výpovedí na polícii v Trnave nie je hodnoverný a ani jeden z nich nikdy neuviedol vyšetrovateľom, že strelcami na idúce auto mali byť obžalovaní Szilárd R. a Richard V. Predsedovi senátu povedali, že trnavským policajtom podpísali čisté papiere preto, že boli "vynervovaní" z dlhého čakania na chodbe a chceli odísť. Nepovažovali za dôležité prečítať si text svojej výpovede, lebo tá sa mala týkať iba cesty do nemocnice a nie strelcov pri Trsticiach. "Výpovede policajti zmanipulovali aj v iných prípadoch," konštatoval po skončení pojednávania, ktoré bolo odročené na 19. septembra, obžalovaný Szilárd R. Skupina obžalovaných sa spolieha na výpovede ďalších svedkov, ktorí by mali pred súdom nielen dokázať ich nevinu, ale aj prostriedky a cieľ, za akých boli Szilárd R. a spol. z nápomoci mafiánskej vraždy a účasti na ďalšej obžalovaní.
Súdne pojednávanie s obžalovanými sa začalo v roku 2004. Súčasnému senátu ho pridelili na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR po tom, ako sa predchádzajúci senát Krajského súdu v Trnave dopustil procesných pochybení. V čase študovania niekoľkozväzkového spisu pominula u obžalovaných päťročná vyšetrovacia väzba a teraz ich stíhajú na slobode. Na všetky pojednávania sa doteraz dostavili v plnom počte. Ďalší obžalovaný Andrej R. je v súčasnosti nezvestný. Údajný objednávateľ vraždy Ľudovít S. utiekol po streľbe v Dunajskej Strede za hranice. Neznámi zostávajú aj dvaja strelci v bare Fontána, kde sa mafiánska vražda uskutočnila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 01:31