StoryEditor

V SR a Maďarsku je spoločná vôľa pozerať sa pragmaticky dopredu

22.07.2007, 09:19
Autor:
TASRTASR

Slovensko-maďarské vzťahy sa podľa veľvyslanca SR v Budapešti Juraja Migaša po minuloročných výkyvoch "normalizovali", čo dokladá aj vedenie politického dialógu na najvyššej úrovni.

Veľvyslanec ocenil najmä 14-bodový dokument o spolupráci, na ktorom sa zhodli premiéri oboch krajín Robert Fico a Ferenc Gyurcsány počas júnového stretnutia v Bratislave. "Svedčí to o tom, že je skutočne vôľa pozerať sa spoločne pragmaticky dopredu," povedal pre TASR.

Problémy vo vzťahoch minulý rok vyvrcholili zrušením dvojstranného rokovania predsedov vlád v Budapešti, ktoré Gyurcsány náhle zavrhol s odkazom na protimaďarské prejavy na Slovensku a nacionalistické prejavy vládnej SNS.

Migaš tvrdí, že vzájomné kontakty sú v skutočnosti lepšie, ako by sa mohlo zdať podľa obrazu v médiách. "Je snaha vidieť naše vzťahy cez prizmu niektorých negatívnych prvkov, ktoré sa prejavili a ktoré sú potom medializované. Som za to, aby sa dával realistický obraz týchto vzťahov a kontaktov," povedal.

Za dôležité považuje veľvyslanec zbaviť sa "historického balastu", ktorý vzájomné vzťahy stále zaťažuje. Myslí si, že v tomto smere by napomohla učebnica o spoločných dejinách. "Chceme vytvárať priestor na stretávanie mladých historikov a urobíme všetko pre to, aby myšlienka vzniku spoločnej učebnice bola nejakým spôsobom realizovaná," uviedol.

Diplomat zároveň zdôraznil, že treba podporovať čo najširšiu dvojstrannú spoluprácu. Pripomína pritom, že tempo slovensko-maďarských vzťahov je diktované zvyčajne jednou témou - problematikou národnostných menšín. "Musíme čoraz viac presadzovať, a to je aj zámerom toho 14-bodového programu, aby tie vzťahy boli čo najširšie - od severu Slovenska po juh Maďarska, aby sa do vzájomnej slovensko-maďarskej spolupráce zapojilo čo najviac ľudí, vrátane mládeže a študentov," povedal.

Veľmi pozitívne trendy vidí Migaš v prihraničnej oblasti, keď na oboch stranách hranice pôsobí deväť euroregiónov. Ďalšej spolupráci však napomôže aj budúcoročné zrušenie hraničných kontrol po vstupe krajín do Schengenu. "Len v rokoch 2007-2013 by malo ísť do tejto oblasti na projekty približne 216 miliónov eur z finančných prostriedkov EÚ. To doslova volá a provokuje po spolupráci a vytváraní spoločných projektov," uviedol ambasádor. Pripomenul, že dohoda premiérov obsahuje aj rozvoj infraštruktúry medzi oboma krajinami, v októbri by napríklad mala byť podpísaná zmluva o výstavbe dvoch mostov cez rieku Ipeľ.

Pozitívne prvky vo vzťahoch sa podľa Migaša prejavujú v mnohých ďalších oblastiach. "Veľmi vysokým tempom rastie vzájomný obchod, dnes je to na úrovni 4,3 miliardy dolárov. V Maďarsku pracuje okolo 25-tisíc našich občanov, zhruba 6000 firiem s maďarskou účasťou je zaregistrovaných na Slovensku, Maďarsko je jeden z veľkých investorov na Slovensku," konštatoval.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 13:49