StoryEditor

Časovaná bomba na Balkáne začala tikať

09.12.2007, 23:00
Boj o samostatnosť. Ultimátum, ktoré stanovili kosovskí Albánci na dosiahnutie dohody so Srbmi, dnes vyprší. K žiadnej dohode však nedošlo a Kosovo varuje, že v najbližších dňoch vyhlási nezávislosť. Stať by sa tak však malo až v januári.

Diplomatické snahy o vyriešenie kosovského konfliktu sú definitívne na konci. Dnes vyprší lehota, ktorú kosovskí Albánci stanovili na dosiahnutie dohody s menšinovými Srbmi. Už teraz je jasné, že žiadnu dohodu sa dosiahnuť nepodarilo a ani nepodarí. Po dnešku sa čaká už len na to, kedy krízová provincia vyhlási nezávislosť. Proti takémuto jednostrannému riešeniu však ostro protestuje Srbsko so svojím verným spojencom Ruskom. "Ktokoľvek, kto prekročí hranice stanovené OSN, ocitne sa na veľmi klzkom svahu. Určite to nepomôže stabilite v Európe," varoval cez víkend šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Ticho pred búrkou
Na Balkáne tak začala tikať časovaná bomba, ktorej výbuch by mohol mať katastrofálne dôsledky pre celý región. Väčšina svetových diplomacií sa však stavia proti unáhleným krokom a požaduje skôr koordinovaný postup, vedúci k nezávislosti Kosova. Túto myšlienku zastávame aj my. "Máme problém s jednostrannými krokmi, pretože majú v sebe veľmi výbušný potenciál. V prípade, že by k tomu došlo, nebudeme pripravení uznať nezávislosť Kosova," povedal slovenský minister zahraničných vecí Ján Kubiš.
V Kosove vládlo cez víkend ticho pred búrkou. Každý čaká, čo sa stane, už aj kosovskí lídri však pripúšťajú, že pôvodné reči o vyhlásení nezávislosti hneď po 10. decembri boli trochu unáhlené. Ani v Prištine včera nič nenaznačovalo tomu, že by o 24 hodín mala byť hlavným mestom samostatného štátu. "Je tu pokojné nedeľňajšie popoludnie, ako každé iné. Nie je pravdepodobné, že by Kosovo pred Vianocami a Novým rokom urobilo tak ý vážny krok, ako je vyhlásenie nezávislosti. Podľa našich odhadov sa tak stane až v januári, keďže po celej Európskej únii sa teraz konajú stretnutia s európskymi lídrami," uviedla pre HN srbská novinárka v Kosove Jelena Bjelicová.

Srbi strácajú nervy
Kosovskí Albánci a Spojené štáty tvrdia, že všetky diplomatické možnosti už boli vyčerpané. Skupina vyjednávačov Európskej únie, USA a Ruska odovzdala v piatok generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi správu, v ktorej tvrdí, že za štyri mesiace sa nepodarilo dôjsť ku žiadnemu kompromisu. Správou by sa na budúci týždeň mala zaoberať Bezpečnostná rada OSN.
Srbi sa však do poslednej chvíle nevzdávajú nádeje, že kolíska ich civilizácie, ako Kosovo s obľubou nazývajú, zostane srbská. Predseda srbskej vlády Vojislav Koštunica v sobotu vyzval na pokračovanie rozhovorov. "Sú jediným spôsobom, ako sa vyhnúť nepredvídateľnej a dlhodobej kríze," upozornil Koštunica.
Srbi v Kosove už strácajú nervy. Skupinka kosovských Srbov sa cez víkend dostala do potýčky s mierovými jednotkami Severoatlantickej aliancie počas návštevy ich francúzskeho veliteľa Xaviera Bouta de Marnhaca v Srbmi obývanej dedine Gorazdevac. Delegáciu pred miestnym úradom obkolesila skupina rozhnevaných Srbov a začala na nich verbálne útočiť. Nikomu sa však pri incidente nič nestalo.

 

Prečítajte si aj:
Kedysi vodca povstalcov, dnes elegantný kosovský líder

Za nezávislosť Kosova bojoval so zbraňou v ruke, teraz by mal svetu dokázať, že vie byť aj štátnikom. Bývalý vodca Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) a pravdepodobne aj budúci kosovský premiér Hashim Thaci stojí rovnako ako celé Kosove na začiatku cesty, o ktorej nikto nevie, kam povedie. Optimisti tvrdia, že k mierovému riešeniu situácie v oblasti. Pesimisti zase tvrdia, že k ďalšiemu etnickému násiliu na Balkáne.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Nastal čas na rozhodnutie

Rozhovor: Vlora Citakuová, hovorkyňa Demokratickej strany Kosova, pre HN:

Kedy by Kosovo mohlo vyhlásiť nezávislosť?
Hashim Thaci ako šéf Demokratickej strany Kosova to povedal už viackrát. Čas na rozhodnutie nastal práve teraz. My sme pristupovali k rokovaniam veľmi zodpovedne, ale nezávislosť je pre nás jediné možné riešenie, ktoré môže priniesť mier a stabilitu v regióne. A zároveň je to jediné riešenie, ktoré garantuje začlenenie západného Balkánu do Európy. Všetky naše ďalšie kroky budeme robiť v súlade s našimi spojencami, teda so Spojenými štátmi a Bruselom.


Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Nepresadzujme zlé riešenie

Rozhovor. Líder strany Srbská Listina v Kosove Oliver Ivanovič pre HN:

Ako sa umiernený srbský politik ako vy pozerá na možné blížiace sa vyhlásenie nezávislosti Kosova?
To by bolo veľmi ťažké pre Srbov a som si istý, že niektorí Srbi potom určite opustia toto územie – najmä tí z malých a ohrozených miest. Jednoducho odídu.
Strany sa nevedia dohodnúť na riešení súčasnej patovej situácie. Ako by ste ju riešili vy, aby zároveň nedošlo k eskalácií násilia?
Moja filozofia je, že ak nemáte dobré riešenie, neponáhľajte sa s tým zlým. Musíme sa na každé riešenie pozrieť, aké bude z dlhodobého hľadiska. A takéto rozhodnutie nie je udržateľné z dlhodobého hľadiska a jednostranné riešenie môžem priniesť veľa komplikácií.

Celý článok >>
01 - Modified: 2003-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Wienerberger si posilňuje pozície v Belgicku
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 09:40