StoryEditor

Polícia bude na cestných kontrolách používať aj testery drog

21.06.2007, 13:43
Autor:
TASRTASR
Polícia by od budúceho roku mala používať nové testery na prítomnosť drog u vodičov motorových vozidiel. Vodič, u ktorého sa zistí prítomnosť omamných látok, by mal absolvovať psychiatrické vyšetrenie, ktoré určí, či ide v jeho prípade o závislosť.

Ak by sa toto podozrenie potvrdilo, odoberie mu polícia vodičské oprávnenie do času, kým vodič neabsolvuje odvykaciu liečbu. Ak by sa nepreukázala závislosť, musí vodič absolvovať cyklus výchovno-osvetových prednášok.
Polícia môže aktuálne overovať prítomnosť drog len pomocou lekárskeho vyšetrenia. Podľa novely by mali policajti dostať testery schopné objaviť stopy po viacerých druhoch psychoaktívnych látok, pomocou steru slín a potu. Skúška by mala objaviť napríklad stopy marihuany alebo heroínu aj dlhšie po ich požití.
Cena jedného jednorázového testeru na prítomnosť drog by sa mala vyšplhať na 700 až 800 korún. V porovnaní s tým, lekárske vyšetrenie môže vyjsť až na 10 tisíc korún. V prípade, že je negatívne, preberá tieto náklady ministerstvo vnútra.
Výška pokuty za jazdu pod vplyvom drog zatiaľ nie je pevne stanovená. Polícia však nebude akceptovať žiadnu hladinu omamných látok. V prípade alkoholu hrozí vodičom pokuta do 10 tisíc korún a odobratie vodičského oprávnenia do 12 mesiacov.
Testery sú súčasťou novely zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov. Tá má upraviť postup policajných hliadok pri preverovaní prítomnosti alkoholu a psychoaktívnych látok u vodičov. Tiež má pozmeniť postup pri pozastavení vodičského oprávnenia. Novelu pripravuje Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s ministerstvom vnútra a Prezídiom policajného zboru SR.
TASR o tom na tlačovej konferencii informoval Ľubomír Okruhlica riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave a zástupcovia Ministerstva vnútra SR a Prezídia policajného zboru SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:17