StoryEditor

Rada STV vytvorí pracovnú skupinu, do ktorej pozve externistov

08.08.2007, 17:31
Autor:
TASRTASR

Pre podozrenia a obvinenia z cenzúry vyslovené na dnešnom mimoriadnom rokovaní Rady STV vytvorí rada pracovnú skupinu, do ktorej pozve externistov z novinárskej brandže. Pre TASR to uviedol predseda Rady STV Bohumír Bobocký. Dnešné rokovanie bolo venované situácii v spravodajstve Slovenskej televízie, ku ktorému viacerí odchádzajúci redaktori vyslovili kritické pripomienky ohľadom zasahovania do ich redakčnej práce.
"Už som v tejto súvislosti oslovil predsedníčku Slovenského syndikátu novinárov Zuzanu Krútku," povedal Bobocký na margo vytvorenia pracovnej komisie. Rada tiež uznesením konštatovala, že spravodajstvo v dôsledku dlhodobej nestability a častých personálnych zmien nespĺňa v plnom rozsahu funkciu verejnoprávnej služby. Podľa odchádzajúceho vedúceho redakčnej skupiny v spravodajstve Borisa Koreňa aktuálne opúšťa, alebo opustilo STV dvanásť redaktorov. Rada STV žiada preto generálneho riaditeľa Radima Hrehu o predloženie koncepcie rozvoja spravodajstva, zároveň odporúča STV zvýšiť jeho profesionalitu, napríklad školeniami redaktorov. Odporúča tiež obnoviť pravidelný monitoring hlavnej večernej spravodajskej relácie, ktorý by dostávala k dispozícii aj rada.
K uvedenému uzneseniu dospela Rada STV po celodennej emotívnej diskusii, v ktorej viacero odchádzajúcich redaktorov obvinilo vedenie spravodajstva z neadekvátneho zasahovania do redakčnej práce. Šéfredaktor spravodajstva Ján Šmihula naopak reagoval poukazom na neskúsenosť viacerých redaktorov, keďže vekový priemer spravodajcov začiatkom roka nedosahoval ani 30 rokov.
Riaditeľa STV Radima Hrehu vysoký počet odchádzajúcich redaktorov prekvapil. Ako dodal, ak by boli vzniknuté problémy riešili hneď na začiatku s ním, nemuseli sa až takto vyhrotiť. Napriek tomu je presvedčený, že spravodajstvo tento problém v dohľadnom čase prekoná.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 21:07