StoryEditor

Jednotný cestovný lístok v rámci bratislavského kraja až v decembri

10.01.2008, 12:15
Autor:
SITASITA

Jeden cestovný lístok na cestovanie v rámci Bratislavského kraja ako súčasť Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) by mali využívať občania až od decembra tohto roka. Pre agentúru SITA to dnes potvrdil konateľ spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava, s.r.o., Peter Klučka. Pôvodne sa uvažovalo už o marcovom termíne, kompetentní sa však nakoniec rozhodli, že posunú termín o niekoľko mesiacov. Klučka však dôrazne odmieta, že by nový termín mohol súvisieť s prípadným nedodržiavaním pracovného harmonogramu. "Harmonogram sme dodržiavali presne, plánovali sme cestovanie na jednotný lístok spustiť s novým grafikonom v marci. Dopravcovia nás však požiadali, aby sme príprave venovali viac času. Po vzájomných rokovaniach a dôkladnom spoločnom posúdení všetkých za a proti sme sa nakoniec zhodli na tom, že bude vhodnejšie nechať príprave a vzájomnému zlaďovaniu grafikonov predsa viac času a spustiť to s novým grafikonom v decembri," konštatoval Klučka.
Ako ďalej uviedol, posunutím termínu na koniec roka by chceli zároveň zachytiť príchod novej meny euro. Zároveň zdôraznil, že sa taktiež črtajú možnosti využitia peňazí z fondov Európskej únie. "V tejto súvislosti nás ešte čaká dlhá cesta, ale takáto možnosť tu je," povedal Klučka. Prípadné financie z eurofondov by sa mohli využiť napríklad pri výstavbe a modernizácii prestupných terminálov. "Tie budú, jednoducho povedané, na to, aby cestujúci pri prestupovaní napríklad z vlaku na autobus nemuseli prechádzať cez blato," vysvetlil Klučka. Získanými peniazmi by sa však mohlo financovať aj skvalitnenie dopravných prostriedkov, výstavba prístreškov, modernizácia informačných tabúľ a označovačov cestovných lístkov či kúpa nových predajných automatov lístkov. Cestujúci by si tak mohol v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu kúpiť cestovný lístok alebo dobiť čipovú kartu. Novými automatmi by sa mohli tiež ušetriť peniaze na mzdy predajcov cestovných lístkov.
Podľa Klučku je cieľom BID zatraktívnenie celej verejnej dopravy natoľko, aby ľudia svoje autá nechávali doma a na cestu do Bratislavy využili vlak alebo autobus, v centre mesta zasa MHD. Atraktivita spočíva v tom, že cestujúcemu sa ponúkne jeden cestovný doklad, čím by bol odbremenený od chodenia od jedného k druhému dopravcovi. Tí si budú vzájomne akceptovať jednotlivé cestovné doklady.
Prvým krokom na vytvorenie integrovanej dopravy bola koncepcia BID. Tento dokument schválili 25. apríla minulého roka poslanci Bratislavského samosprávneho kraja a následne 26. apríla aj mestskí poslanci. Koncepcia pritom poukazuje na to, čo sa BID snaží dosiahnuť, akým spôsobom by sa mala riešiť, v akom časovom horizonte a v koľkých etapách. Koncom roka 2007 zároveň župné a mestské zastupiteľstvo prijali plán dopravnej obsluhy. Materiál taktiež hovorí o dopravnej obslužnosti, o zladení spojov, o ich nadväznosti a pravidelnosti intervalov. Podľa Klučku sa tu dôraz kladie na dopravnú obsluhu, teda na optimalizáciu dopravnej siete kraja v čase a priestore. Aby v jednom čase a na jednom mieste nešli naraz autobus, vlak aj MHD, ale aby bola práca rozdelená medzi jednotlivých dopravcov. Zúčastnení dopravcovia sú Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines, Železničná spoločnosť Slovensko a Železnice Slovenskej republiky.
Druhá etapa sa mala pôvodne začať v marci 2009, jej cieľom by malo byť výraznejšie zapojenie regionálnej železničnej dopravy do systému a prípadne aj rozšírenie počtu dopravcov. Už v tejto etape by sa do systému mohli zapojiť aj súkromní dopravcovia, v rámci súťaže by im mali byť ponúknuté niektoré linky. Posledná, tretia, etapa sa mala pôvodne začať v marci 2010, kedy by sa Bratislavská integrovaná doprava mala rozšíriť smerom do Trnavského samosprávneho kraja, ale aj do Rakúska, Čiech a na Moravu. "Nové termíny týchto dvoch etáp sa budú odvíjať od nového termínu spustenia BID," dodal Klučka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 08:42