StoryEditor

Čaplovič hájil Nemcov. Chce vyššie dane

24.07.2007, 00:00
"Na Slovensku sú dumpingové dane. A Nemecko musí z tých daní platiť do Európskej únie a odtiaľ nemecké peniaze idú aj na slovenskú regionálnu politiku."

Takýto názor na kontroverznú harmonizáciu daní vyslovil podpredseda vlády a Smeru Dušan Čaplovič v rozhovore pre .týždeň. Prikláňa sa skôr k zvýšeniu našich daní a suverenitu Slovenska v tomto smere nepovažuje za potrebnú.
Členské štáty Európskej únie by podľa neho mali zjednotiť svoju daňovú politiku, aby v celom spoločenstve platila len jedna sadzba dane z príjmov. Ako však povedal Čaplovič pre HN, v rozhovore prezentoval svoj osobný názor a nie názor politickej strany.
"Strana Smer-sociálna demokracia už viackrát deklarovala, že je za zachovanie 19-percentnej dane z príjmov pre právnické osoby," povedala hovorkyňa strany Katarína Kližanová Rýsová.
"Samozrejme, akékoľvek prípadné zmeny v daňovom systéme alebo úvahy o nich podliehajú súhlasu všetkých troch koaličných partnerov," dodáva hovorkyňa strany. Otázka harmonizácie daní v rámci Európskej únie je podľa nej predčasná a ak to bude aktuálne, tak sa strana rozhodne v súlade s našimi národno-ekonomickými záujmami, "teda čo najvýhodnejšie pre ekonomiku Slovenskej republiky".
S názormi podpredsedu vlády pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny a podpredsedu Smeru nesúhlasia na ministerstve financií, daňová harmonizácia by bola v neprospech našej krajiny. "Na tomto postoji niet čo meniť," povedal štátny tajomník ministerstva František Palko pre agentúru SITA s tým, že s daňovou harmonizáciou nesúhlasia ani viaceré nové, ani staré členské krajiny EÚ. Práve nízka rovná daň na Slovensku je totiž hodnotená ako konkurenčná výhoda napríklad v boji o zahraničné investície. Vlnu kritiky za výroky o možnom súhlase s harmonizáciou vyvolal v marci aj predseda vlády Robert Fico.
Únia by podľa Čaploviča mala zjednotiť aj dôchodkový systém, nesúhlasí s druhým pilierom. Ako podpredseda v rozhovore pre týždenník ďalej vysvetlil, súhlasil by aj s úplným zrušením dôchodkových odvodov v prospech vyšších daní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:35