StoryEditor

Zmierňovanie chudoby a hladu v rozvojových krajinách je cieľom zákona o ORP

21.08.2007, 15:39
Autor:
TASRTASR

Zmierňovanie chudoby a hladu v rozvojových krajinách, podpora ich trvalo udržateľného hospodárskeho, sociálneho a ekologického rozvoja či zabezpečenie mieru a bezpečnosti vo svete, najmä posilňovaním demokracie, právneho štátu a ľudských práv v týchto štátoch je hlavným cieľom návrhu zákona o oficiálnej rozvojovej pomoci (ORP), o ktorom bude v stredu rokovať vláda.
Zákon sa má zamerať aj na podporu univerzálneho prístupu k vzdelaniu, na zvyšovanie úrovne základnej zdravotníckej starostlivosti a podporu hospodárskej spolupráce s rozvojovými krajinami.
SR bude po jeho schválení v rámci ORP pomáhať najmä prostredníctvom grantov, finančných príspevkov, odpúšťaním dlhov, rozvojovými programami a projektmi vrátane investícií a darovania hnuteľného majetku. Slovensko by malo tiež vysielať expertov a dobrovoľníkov, poskytovať poznatky a skúsenosti, zabezpečiť vzdelávanie a informovanie verejnosti a podporu národných a medzinárodných mimovládnych rozvojových organizácií.
V súčasnosti je strategickým dokumentom SR pre rozvojovú pomoc Strednodobá koncepcia oficiálnej rozvojovej pomoci na roky 2003 2008, ako aj národný program ORP na príslušný rok. Smernica je však podľa ministerstva zahraničných vecí, ktoré je predkladateľom návrhu zákona, vzhľadom na dynamický vývoj v tejto oblasti v súčasnosti čiastočne prekonaná.
Ešte v roku 2000 sa Slovensko na Valnom zhromaždení OSN počas Miléniového summitu podieľalo na prijatí Miléniových rozvojových cieľov, ktorých plnenie je zároveň jedným z ukazovateľov rozsahu a efektívnosti oficiálnej rozvojovej pomoci. K ich plneniu sme sa opätovne prihlásili na summite OSN v septembri 2005.
Ako členská krajina Európskej únie (EÚ) sa SR podieľala aj na formulovaní záverov Európskej rady z júna 2005, ktoré na národnej úrovni potvrdila vláda SR. Ako nová členská krajina EÚ sme sa tak zaviazali usilovať o navŕšenie objemu svojej ORP na úroveň 0,17 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2010 a 0,33 percenta HDP do roku 2015. V roku 2006 Slovensko poskytlo mnohostrannú aj dvojstrannú ORP za 1,7 miliardy Sk, čo predstavuje 0,1 percenta z HDP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 19:49