StoryEditor

Ministerstvo zaplatí DPH za školy

17.11.2004, 23:00
Vysoké školy by mohli v budúcnosti využívať zdroje z rezervy ministerstva školstva na zaplatenie DPH pri získavaní prístrojov či učebníc zo zahraničia. Navrhuje to Výbor NR SR pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá.

Vstupom Slovenska do EÚ totiž vznikla školám povinnosť uhrádzať DPH aj v takých prípadoch, ak si zo zahraničia dovezú zariadenia, ktoré vďaka svojej šikovnosti vyhrali v súťaži či získali vo forme grantu.
Vysokým školám to však podľa prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie Juraja Sinaya spôsobuje nemalé problémy. Príkladom je Medzinárodné laserové centrum, ktoré v rámci deblokácie ruského dlhu získalo prístroje za takmer 100 miliónov korún, musí však zaplatiť 12-miliónovú daň. Iniciatívu parlamentného školského výboru preto Sinay víta. "Sme radi, že sa konečne začne riešiť tento problém a štát aktívne prispeje k skvalitneniu výučby," dodal. Pozitívne stanovisko k návrhu šéfa parlamentného školského výboru Ferdinanda Devínskeho zaujíma podľa vyjadrenia vedúceho úradu Petra Mederlyho aj samotné ministerstvo školstva. "Musí však byť preukázateľné, že to škola získala na základe svojich schopností či vďaka kvalitnému projektu," zdôraznil Mederly. O konkrétnej sume by však bolo v tejto chvíli predčasné hovoriť. Všetko bude totiž závisieť od aktivít vysokých škôl.
Ministerstvo školstva sa nebráni ani ďalšiemu návrhu výboru, ktorý chce zmeniť systém prerozdeľovania štátnych dotácií na internátne lôžka. Ak v súčasnosti rozhoduje o výške príspevku vek internátu, v budúcnosti by to malo byť sociálne postavenie študenta. "Plošné rozdeľovanie príspevku v maximálnej výške 450 Sk na lôžko by sa tak malo stať adresnejším," myslí si autor návrhu Devínsky. Podľa Mederlyho by mohol byť tento návrh kompromisom pre vysoké školy, ktoré sa bránili pôvodnému zámeru rezortu školstva presunúť 500-miliónovú dotáciu internátov na sociálne štipendiá. "Nevýhodu poslaneckého návrhu je však to, že podporíme iba tých študentov zo sociálne slabších rodín, ktorí získajú internát. Tí, ktorí ho nedostanú, budú o túto podporu ukrátení, uzavrel Mederly.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:26