StoryEditor

Mečiar by chcel predčasné voľby

17.02.2003, 23:00

Predseda HZDS Vladimír Mečiar počas víkendového rokovania Republikového predstavenstva HZDS v Žiline vyhlásil, že by privítal predčasné parlamentné voľby. Termín, kedy by sa predčasné voľby mohli konať, odhadol Mečiar na rok 2004. Nepriamo tak nadviazal na nedávne vyhlásenie predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý naznačil, že po vstupe Slovenska do Európskej únie v máji 2004 nebude dôvod neotvárať otázku prípadných predčasných volieb. Začiatkom januára Fico vyhlásil, že za určitých okolností by sa voľby do Európskeho parlamentu v lete 2004 mohli spojiť s parlamentnými voľbami. Včera sme sa pokúšali zistiť, či Smer na svojom stanovisku trvá aj dnes. Ako HN informovala hovorkyňa Smer-u Silvia Glendová, podpredsedovia strany sa k téme zatiaľ vyjadrovať nebudú.
Šance na úspech iniciatívy za predčasné voľby v parlamente zatiaľ nie sú veľké. Ústredný tajomník KSS Ladislav Jača pre HN povedal, že komunisti sa otázkou predčasných volieb ešte nezaoberali. "Keď k nim príde, nebude to kvôli tomu, že sa HZDS rozdelí na dve alebo tri strany," tvrdí s tým, že k predčasným parlamentným voľbám dôjsť môže, ak sa zostrí politická a sociálna situácia. Či by KSS podporila parlamentnú iniciatívu za predčasné voľby Jača nevedel povedať. Na rozdiel od koalície však určite nepodporia vznik poslaneckého klubu nezávislých poslancov.
Pohyby v parlamente
Po odchode, ktorý zatiaľ avizovalo 11 doterajších poslancov HZDS, stratí doteraz najsilnejší klub svoju pozíciu. Najsilnejším subjektom sa stane vládna SDKÚ s 28 poslancami, Smer Roberta Fica bude mať 25 poslancov, rovnako ako HZDS po odchode 11-tich. Ak by klub HZDS opustili aj ďalší poslanci, Smer naznačil, že by sa mohol uchádzať o kreslo podpredsedu parlamentu, ktoré má momentálne práve HZDS. Podľa neoficiálnych vyjadrení zástupcov skupiny nezávislých poslancov, v tejto chvíli tkáčovci nemajú záujem na prerozdeľovaní postov v parlamente. Bol by to vraj útok na súčasného podpredsedu NR SR za HZDS Viliama Vetešku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:09