StoryEditor

Nový dôchodkový systém bude prísne zásluhový

07.04.2003, 00:00
Občania, ktorí prežijú produktívny vek iba na sociálnych dávkach, na sociálnych dávkach aj dožijú, teda nebudú dostávať nijaký dôchodok.
  • Dôchodková reforma finančne zabezpečená
  • Vláda konečne schválila dôchodkovú reformu
  • Občania, ktorí prežijú produktívny vek iba na sociálnych dávkach, na sociálnych dávkach aj dožijú, teda nebudú dostávať nijaký dôchodok. Podľa návrhu nového zákona o sociálnom poistení by sa totiž mali nové dôchodky, vrátane invalidných, nemocenských, úrazových a pozostalostných vyplácať budúcim dôchodcom prísne zásluhovo. Ich výška by sa teda mala priamo úmerne odvíjať od toho, akou sumou a ako dlho prispievali do systému sociálneho poistenia. Princíp solidarity zostane zachovaný iba v minimálnej miere: tí, čo budú aj do spoločného balíka odvádzať menej a kratší čas, budú v budúcnosti aj menej dostávať. Dôchodcom však nikto nebude brániť popri dôchodku pracovať a odvody, ktoré budú odvádzať do systému sociálneho poistenia, sa im premietnu do zvýšených dôchodkov.
    Odvody pritom budeme platiť na dôchodkové, nemocenské, úrazové, invalidné poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Namiesto minimálneho a maximálneho dôchodku sa stanoví len horná hranica vymeriavacieho základu na platenie príspevkov. Sociálna poisťovňa bude viesť individuálny účet každého prispievateľa aj poberateľa rôznych druhov dávok a každý občan z neho raz do roka dostane výpis. Oficiálny vek na odchod do dôchodku pre ženy i mužov bude 62 rokov a so súčasnou hranicou odchodu by sa mal vyrovnávať rýchlosťou 6 mesiacov za rok. Podľa ministerstva práce by mal po vyrovnávacom čase platiť v roku 2007 pre všetkých mužov a v roku 2021 pre všetky ženy.
    Nárok na dôchodok vznikne každému už po odpracovaní 10 rokov v prípade, že jeho výška bude presahovať 1,2-násobok aktuálneho životného minima. Ak sa občan rozhodne odísť do dôchodku pred dovŕšením 62 rokov, nič mu nebude brániť, no jeho dôchodok sa za každý mesiac zostávajúci do 62 rokov zníži o pol percenta. Ak do dôchodku odíde neskôr, všetky nároky, ktoré mu budú vznikať na základe odpracovaných rokov, sa mu budú zarátavať v plnom rozsahu. Dôchodky sa budú valorizovať automaticky, vždy k 1. júlu príslušného roka.
    Vysokoškolákom už nebude poistné do sociálnych fondov platiť štát. Umožní im však dobrovoľne sa poistiť a ako jedinej skupine obyvateľov im povolí zaplatiť tieto príspevky dodatočne, dokonca aj tesne pred odchodom do dôchodku.
    Pri nemocenskom poistení sa zníži horná hranica vymeriavacieho základu na jeden a pol násobok priemernej mzdy. Súčasné sadzby na nemocenské poistenie zákon zníži o 2 % a o 1,75 % zníži aj sadzbu na poistné v nezamestnanosti. V prípade choroby bude náhradu príjmu zamestnancovi prvých 10 dní poskytovať zamestnávateľ. Prvé 3 dni to bude 18 % denného vymeriavacieho základu, potom 55 %, pričom si tieto sumy pri daňovom vyrovnaní môžu započítať do nákladov. Samostatne zárobkovo činným osobám bude od prvého dňa pracovnej neschopnosti 55 % denného vymeriavacieho základu platiť Sociálna poisťovňa.
    Invalidné poistenie a pozostalostné dôchodky sa oddelia od starobných a z odvodov poistného 20 % pôjde na starobné dôchodky a 8 % na invalidné a pozostalostné. Sprísnia sa aj kritériá na posudzovanie invalidity a po 1. januári 2004, kedy sa predpokladá účinnosť zákona, sa prehodnotia všetky súčasné invalidné dôchodky. To predpokladá ušetrenie značného množstva financií. V budúcnosti bude výška invalidného dôchodku závisieť od toho, koľko prostriedkov občan odviedol na invalidné poistenie, kým sa stal invalidným.
    Štát by podľa novely už nemal platiť poistné za nezamestnaných, ale iba za ženy na materskej dovolenke a za vojakov základnej služby.
    Harmonogram schvaľovania zákona
    * máj -- prerokovanie v Rade hospodárskej a sociálnej dohody
    * jún -- prerokovanie vo vláde
    * júl -- prerokovanie v NR SR
    * účinnosť -- predpokladá sa od 1. januára 2004

    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    12. máj 2024 12:50