StoryEditor

Je podpis zmluvy s CSC v záujme občanov?

08.04.2003, 00:00
"Túto tlačovú konferenciu som zvolal na základe udalostí minulého týždňa, ku ktorým som zatiaľ nemal príležitosť osobne sa vyjadriť," povedal riaditeľ Sociálnej poisťovne Miroslav Knitl novinárom tesne predtým, ako včera otvoril tlačovú konferenciu.
  • Knitl nečakal na výber správnej rady
  • Kto je víťazná CSC Computer Sciences
  • Firma CSC Computer Sciences
    "Túto tlačovú konferenciu som zvolal na základe udalostí minulého týždňa, ku ktorým som zatiaľ nemal príležitosť osobne sa vyjadriť," povedal riaditeľ Sociálnej poisťovne Miroslav Knitl novinárom tesne predtým, ako včera otvoril tlačovú konferenciu predstavením zástupcov firmy CSC Computer Sciences, s. r. o., s ktorými vzápätí podpísal zmluvu na dodávku komplexného informačného systému (KIS). Odôvodnenie tohto kroku sa dalo vytušiť z jeho konštatovania, že to robí, "aby jeho vyjadrenie mohlo byť úplné, a nielen v obmedzenom rozsahu striktne vymedzenom zákonom o verejnom obstarávaní v čase trvania súťaže". Zmluvu totiž podpísal napriek obštrukcii zástupcov štátu, ktorí ju koncom marca zabránili odobriť tým, že odišli z rokovania Správnej rady SP. M Knitl však uviedol, že "podľa zákona možno finančné prostriedky správneho fondu SP investovať so súhlasom správnej rady, a tento súhlas SP vyjadrila uznesením z 23. januára 2003. Vtedy schválila rozpočet SP vrátane uvoľnenia prostriedkov na komplexný informačný systém". Zároveň zdôraznil, že podľa zákona o SP je riaditeľ poisťovne jej štatutárnym zástupcom a zodpovedá za činnosť jej výkonných orgánov, teda aj za výkon nemocenského poistenia, dôchodkového zabezpečenia, posudkovú činnosť sociálneho zabezpečenia a poistenie zodpovednosti za škodu. Upozornil, že podľa § 7 zákona o SP je súhlas Správnej rady SP potrebný iba na uzatvorenie zmluvy o postúpení pohľadávky. Súčasný zákon podľa neho nepočítal s možnosťou, že jedna časť tripartitnej správnej rady, v tomto prípade zástupcovia štátu, bude bojkotovať rokovanie o prijatí nejakého rozhodnutia. Prijať také rozhodnutie je však podľa neho v záujme zabezpečenia riadneho chodu poisťovne, jej výkonných orgánov, štatutára i samosprávnych orgánov. Keby v tomto prípade výkonné orgány nerozhodli, vznikla by podľa Knitla poisťovni škoda a navyše by nebola schopná zabezpečiť všetko, čo jej vyplýva zo zákona.
    Prekvapený krokom riaditeľa
    Podpredseda správnej rady SP a súčasne zástupca zamestnávateľov v rade Marián Rybár je prekvapený krokom riaditeľa SP Knitla. "Osobne som očakával, že sa zvolá mimoriadne rokovanie správnej rady, a tam sa materiál prerokuje," uviedol. Členovia správnej rady podľa Rybára požadovali, aby jej výkonné orgány poskytli dostatok informácií na prijatie rozhodnutia. "Od výberovej komisie som očakával jednoznačnejšie stanovisko, ktorým nás pri rozhodovaní navigujú správnym smerom," zdôraznil zástupca zamestnávateľov. Správna rada si podľa neho začiatkom februára uznesením vyhradila, aby vedenie poisťovne predkladalo zmluvy v hodnote nad 10 mil. Sk na schválenie správnej rade. "Ak si to správna rada vyhradila, mala byť informovaná," dodal Rybár.
    (SITA)
    Firma CSC Computer Sciences
    Firma CSC Computer Sciences, spol. s r. o., so sídlom v Bratislave je od septembra 1998 v stopercentnom vlastníctve americkej spoločnosti Computer Sciences Corporation, California, USA. Prevzala ju od švajčiarskej softvérovej spoločnosti GfaI, ktorá mala svojich klientov najmä v bankovníctve a poisťovníctve. V predmete činnosti má poradenstvo v oblasti počítačových informačných a komunikačných systémov, obchod s hardvérom a so softvérom a predaj hotových programov na základe dohody s autorom. Konatelia spoločnosti sú Ing. Viliam Sálka a Miroslav Mikulčík. Doterajšími klientmi spoločnosti v SR boli Všeobecná úverová banka, a. s., Bratislava, Allianz poisťovňa, a. s., Bratislava, Nationale-Nederlanden poisťovňa, a. s., Bratislava a Union poisťovňa, a. s., Bratislava.
    Computer Sciences Corporation (CSC) vznikla v roku 1959 a je jednou z vedúcich firiem poskytujúcich služby v informačných technológiách. Spoločnosť ponúka celú škálu služieb od strategického poradenstva cez integráciu systémov až po outsourcing obchodných procesov a informačných technológií. Za posledných 12 mesiacov k decembru 2002 má obrat 11,3 mld. USD. V súčasnosti má 90 000 zamestnancov.
    (hn/išp)
    Pôvodné návrhy zmluvných cien CSC v Sk
    Analýzy v zmysle predmetu obstarávania 59 821 722
    Parametrizácia AVP 15 009 248
    Implementácia a pilotné overenie 86 617 887
    Licencia aplikačného SW 75 900 000
    Návrh po upresnení počas negociačného kontraktu
    Analýzy v zmysle predmetu obstarávania 45 988 723
    Parametrizácia AVP 15 009 248
    Implementácia a pilotné overenie 86 617 887
    Licencia aplikačného SW 19 734 000
    Zdroj: Sociálna poisťovňa

  • menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    08. máj 2024 04:05