StoryEditor

Beňová: Európske štáty by mali byť emancipované

13.05.2003, 00:00
O podobe budúcej Európy sme sa porozprávali s podpredsedníčkou strany pre oblasť zahraničnej politiky Monikou Beňovou.
-- Ja ako nadšený parlamentarista by som privítala oveľa širšie kompetencie Európskeho parlamentu (EP), pretože v ňom sú jediní priamo volení predstavitelia členských krajín EÚ, tí ostatní sú len menovaní alebo dosadzovaní. To znamená, že postavenie EP by sa malo približovať postaveniu národných parlamentov, čo sa týka šírky kompetencií. Väčšie štáty presadzujú akési federatívne usporiadanie, zatiaľ čo menšie štáty, pochopiteľne, chcú, aby ostala silná pozícia národných štátov. Osobne si myslím, že bude dôležité, aby bolo postavenie štátov rovnocenné bez ohľadu na to, aká je ich veľkosť, počet obyvateľov, a dokonca aj ekonomická efektivita. Ide o to, aby väčšie štáty nemali prevahu nad menšími.
Silná pozícia EP však predpokladá zjednocovanie zákonov v mnohých oblastiach, čo sa blíži k federatívnemu modelu.
-- Myslím, že v základných politikách sa dá predstaviť silné postavenie EP. Všetky členské štáty EÚ, alebo aspoň ich väčšina, vyznáva spoločné hodnoty. Preto nevidím problém v tom, že by EP mal prevziať rozhodujúcu úlohu vo väčšine európskej legislatívy. Určite ostanú zachované kultúrne a jazykové hodnoty a všetko, čo patrí k suverenite štátu. Ale ak vstupujeme do EÚ, nemôžeme tam vstúpiť jednou nohou a vybrať si len to, čo nám vyhovuje. So vstupom je spojený aj rad záväzkov, ktoré budeme na seba preberať.
V tejto súvislosti sa hovorí o zachovaní suverenity v kultúrno-etických hodnotách. Aký je váš názor?
-- Národná rada prijala v minulom období deklaráciu o zvrchovanosti Slovenska v týchto otázkach. Myslím, že tento dokument úplne postačuje. Som presvedčená, že kultúrne a etické politiky vo všetkých členských štátoch sú veľmi podobné, všetky vychádzajú z kresťanských hodnôt a väčšina ich obyvateľov sú kresťania. Nemyslím si preto, že treba prijať nejaké nové uznesenie parlamentu alebo dokonca ústavné zákony, ktoré by ešte viac zaväzovali alebo vymedzovali pozíciu Slovenska. Ak bude kvalifikovaná väčšina EP za prijatie niektorých pravidiel, ani normy zakotvené v ústave, nás ,nezachránia´ pred tým, aby sme tieto normy neuplatňovali na Slovensku.
Strana Smer podporuje iniciatívu niektorých krajín na vytvorenie Európskej bezpečnostnej a obrannej únie. Prečo?
-- Iracká kríza bola spúšťacím mechanizmom kreovania nových euroatlantických vzťahov, ale pravdepodobne aj vytvárania spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ. Náznaky boli už dávnejšie, ale nedávno prišli štyri európske krajiny (Nemecko, Francúzsko, Belgicko a Luxembursko) s konkrétnym návrhom, pridali sa k nim aj ďalšie krajiny, napríklad Grécko, podporuje to Česká republika, Rakúsko uvažuje, že opustí neutralitu a pridá sa k tomuto projektu. Európa potrebuje emancipáciu, ak chce byť naozaj superveľmocou, rovnocennou ostatným veľmociam. K tomu patrí aj zahraničná a bezpečnostná politika. Preto túto iniciatívu vítam a bola by som rada, keby tak urobila aj naša vláda a minimálne umožnila diskusiu o tejto otázke.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:38