StoryEditor

Hádzanárske ME vo Švajčiarsku v znamení historickej premiéry Slovákov

25.01.2006, 11:11

Päť švajčiarskych miest Bazilej, Bern, St. Gallen, Sursee a Zürich bude od štvrtka 26. januára do nedele 5. februára 2006 hostiť najlepších európskych hádzanárov na 7. šampionáte starého kontinentu. Prvýkrát v histórii sa od éry samostatnosti kvalifikovali na vrcholné podujatie aj reprezentanti Slovenska. Zverenci trénera Petra Hatalčíka si účasť na ME vybojovali vďaka úspešnému účinkovaniu v oboch fázach kvalifikácie. Najskôr vyhrali v Radome 4. skupinu v konkurencii Poľska, Holandska a Azerbajdžanu a potom v play off vyradili Rakúsko (19:25, 31:24). Žreb základných skupín záverečného turnaja 7. ME Slovákom neprial. Účinkovať budú v bazilejskej B-skupine spolu s tromi hádzanárskymi veľmocami - Francúzskom, Nemeckom a Španielskom. "Sám som zvedavý, čo s nami všetkými štart na šampionáte narobí. Uvidíme, či hráči tomu podľahnú v negatívnom slova zmysle, alebo ich to naopak vyburcuje k lepším výkonom. Nechceme vytvárať atmosféru, že ideme do Švajčiarska robiť zázraky. V prvom rade pôjde o to, aby sme zabojovali, ukázali, čo v nás je a odchádzali s dobrým pocitom. Keď budeme spokojní sami so sebou, môžeme to považovať za úspešné vystúpenie. To však znamená podať výkony na úrovni našej hernej, morálnej a individuálnej kapacity. Jednoducho povedané, výkon na hranici našich možností," vyslovil želanie pred stredajším odletom do dejiska ME kormidelník SR Peter Hatalčík, ktorý má dostatok aktuálnych informácií o protivníkoch v skupine "smrti". "Jedna vec je študovať hru súpera, druhá sústrediť sa na vlastný výkon a tretia použiť taktický variant na otupenie silných stránok súpera. Čakajú nás vyspelé mužstvá, u ktorých len ťažko hľadať v celkovom kontexte analýzy ich hry slabiny. Tých je veľmi málo, slabé miesta môžeme hľadať len v priebehu zápasu a prípadne ich potom využiť. Prioritou je pre nás predviesť hru, na akú máme a k tomu pridať stodvadsaťpercentné nasadenie i srdiečko. Našou jedinou zbraňou a myslím si, že účinnou, by mohla byť obrana. Ak by sa nám darilo defenzívnou hrou eliminovať veľkú silu spojok, ak by zachytali brankári, ak by sme hrali čo najmenej na postavenú obranu, na druhej strane súperov rozbehali, strieľali góly z rýchlych protiútokov i z druhej vlny, toto by mohla byť naša šanca. Tejto našej typickej hre sme v príprave venovali dosť času. Naopak, nevýhodou je skutočnosť, že v porovnaní s ostatným tímami B-skupiny budeme hrať zrejme v cudzom prostredí bez výraznej podpory fanúšikov. Navyše, kým my nemáme proti favoritom čo stratiť, naši súperi si s nami nemôžu dovoliť žiadne zaváhanie, preto nás ani náznakom nepodcenia."
Slovenskí hádzanári absolvujú premiéru na vrcholnom podujatí vo štvrtok 26. januára, keď v Bazileji o 18.00 h nastúpia proti dvojnásobným majstrom sveta Francúzom. "Oni berú šampionát s plnou vážnosťou, keďže sa predstavia v najsilnejšom zložení, teda aj s Fernandezom i ďalšími svojimi hviezdami. V celej príprave ani raz neprehrali, čo neveští nič dobré," poznamenal Hatalčík na adresu reprezentácie krajiny galského kohúta.
Po piatkovom dni voľna potom čaká Slovensko v sobotu 28. 1. o 14.00 h súboj s obhajcom prvenstva spred dvoch rokov Nemeckom a v nedeľu 29. 1. o 17.30 h odohrajú stretnutie proti úradujúcemu majstrovi sveta Španielsku.
Trénerovi Hatalčíkovi robili v záverečnej časti prípravy starosti zranenia a choroby hráčov. Po vynútených absenciách Stanislava Demoviča i Michala Janča bola chvíľu otázna aj účasť krídelníka Radoslava Antla a spojky Rastislava Tabačka. Napokon však obaja figurujú v konečnej 16-člennej nominácii. "Ideme do určitého rizika, ale zase ich momentálny zdravotný stav nie je až taký zlý. Stav Antlovho členka sa zlepšuje. Tabačko, ktorého trápil lýtkový sval, na utorkovom tréningu normálne behal i šprintoval. Teraz by to už ani nebolo férové, keby sme ich tesne pred odchodom poslali domov."
Na európskom šampionáte sa predstaví 16 tímov rozdelených do štyroch štvorčlenných skupín. Obhajca prvenstva spred dvoch rokov Nemecko (vo finále zdolalo domáce Slovinsko 30:25), organizátor Švajčiarsko a tímy umiestnené na 2. - 5. mieste z predchádzajúcich ME 2004 v Slovinsku: Slovinsko, Dánsko, Chorvátsko a Rusko mali štart zabezpečený automaticky. K nim pribudla úspešná desiatka mužstiev z II. fázy kvalifikácie: Francúzsko, Poľsko, Srbsko a Čierna Hora, Maďarsko, Španielsko, Portugalsko, Island, Ukrajina, Nórsko a Slovensko. Na ME bude po prvý raz chýbať najúspešnejšia krajina v krátkej histórii šampionátov Švédsko. Držitelia štyroch titulov prekvapujúco stroskotali v II. fáze kvalifikácie na Poľsku.
V základných skupinách sa hrá systémom každý s každým. Do ďalšej fázy turnaja, v ktorej sa vytvoria dve šesťčlenné skupiny, postúpia prvé tri tímy (spolu budú hrať družstvá z A- a B-skupiny, resp. z C- a D-skupiny). Vzájomné zápasy, ktoré odohrali postupujúce tímy v jednotlivých základných skupinách, sa budú započítavať. Účasť v semifinále si vybojujú vo štvrťfinálovej fáze ME prvé dva tímy z oboch skupín, na ďalšie reprezentácie čakajú súboje o konečné umiestnenie. Finálový duel ME 2006 je na programe 5. februára v Zürichu.

Konečná 16-členná nominácia hádzanárov Slovenska na majstrovstvá Európy 2006 vo Švajčiarsku (26. 1. - 5. 2. 2006):
brankári: Richard Štochl (Dunaferr SE Dunaújváros/Maď.), Michal Meluš (PLER-Aiport Budapešť/Maď.), Martin Pramuk (KK Nyíregyháza/Maď.)
krídla: Tomáš Straňovský (VfB 1861 Forchheim/Nem.), Pavol Polakovič (Barakaldo CB /Šp.), Radoslav Antl (Grasshopper Club Zürich/Švajč.), Martin Straňovský (Ademar Leon/Šp.)
pivoti: Pavol Jano (KK Nyíregyháza/Maď.), Peter Hlavtúr (BSV Bern/Muri - Švajč.)
spojky: Daniel Valo (MT Melsungen/Nem.), Peter Kukučka (Dunaferr SE Dunaújváros/Maď.), Rastislav Tabačko (BM Contrat Antequera/Šp.), Peter Tumidalský (Tatran Prešov), Ján Kolesár, Martin Farkašovský (obaja 1. MHK Košice), Peter Zaťko (MŠK SIRS Považská Bystrica)

Zloženie základných skupín VII. ME v hádzanej mužov:
A-skupina (St. Gallen): Slovinsko, Poľsko, Švajčiarsko, Ukrajina
B-skupina (Bazilej): Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Slovensko
C-skupina (Sursee): Dánsko, Srbsko a Čierna Hora, Maďarsko, Nórsko
D-skupina (Bern): Chorvátsko, Rusko, Portugalsko, Island

Program B-skupiny:
26. 1.: Nemecko - Španielsko (15.45 h), Francúzsko - Slovensko (18.00)
28. 1.: Slovensko - Nemecko (14.00), Španielsko - Francúzsko (16.15)
29. 1.: Nemecko - Francúzsko (15.15), Španielsko - Slovensko (17.30)

PROGRAM
základné skupiny 26. - 29. 1., štvrťfinálové skupiny 31. 1. - 2. 2., semifinále a o 5. miesto 4. 2., finále, o 3. miesto 5. 2.

Prehľad konečných umiestnení na predchádzajúcich európskych šampionátoch:
Konečné poradie ME 2004 v Slovinsku: 1. Nemecko, 2. Slovinsko, 3. Dánsko, 4. Chorvátsko, 5. Rusko, 6. Francúzsko, 7. Švédsko, 8. Srbsko a Č. Hora, 9. Maďarsko, 10. Španielsko, 11. Česko, 12. Švajčiarsko, 13. Island, 14. Portugalsko, 15. Ukrajina, 16. Poľsko

Konečné poradie ME 2002 vo Švédsku: 1. Švédsko, 2. Nemecko, 3. Dánsko, 4. Island, 5. Rusko, 6. Francúzsko, 7. Španielsko, 8. Česko, 9. Portugalsko, 10. Juhoslávia, 11. Ukrajina, 12. Slovinsko, 13. Švajčiarsko, 14. Izrael, 15. Poľsko, 16. Chorvátsko

Konečné poradie ME 2000 v Chorvátsku: 1. Švédsko, 2. Rusko, 3. Španielsko, 4. Francúzsko, 5. Slovinsko, 6. Chorvátsko, 7. Portugalsko, 8. Nórsko, 9. Nemecko, 10. Dánsko, 11. Island, 12. Ukrajina

Konečné poradie ME 1998 v Taliansku: 1. Švédsko, 2. Španielsko, 3. Nemecko, 4. Rusko, 5. Juhoslávia, 6. Maďarsko, 7. Francúzsko, 8. Chorvátsko, 9. Litva, 10. Česko, 11. Taliansko, 12. Macedónsko

Konečné poradie ME 1996 v Španielsku: 1. Rusko, 2. Španielsko, 3. Juhoslávia, 4. Švédsko, 5. Chorvátsko, 6. Česko, 7. Francúzsko, 8. Nemecko, 9. Rumunsko, 10. Maďarsko, 11. Slovinsko, 12. Dánsko

Konečné poradie ME 1994 v Portugalsku: 1. Švédsko, 2. Rusko, 3. Chorvátsko, 4. Dánsko, 5. Španielsko, 6. Francúzsko, 7. Maďarsko, 8. Bielorusko, 9. Nemecko, 10. Slovinsko, 11. Rumunsko, 12. Portugalsko

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 04:31