StoryEditor

Svatoš v NHL má podobný osud ako hviezda NBA Wade

04.01.2006, 09:04
Autor:
SITASITA
Zámorský denník Rocky Mountain News si všimol paralelu medzi účinkovaním slovenského hokejového krídelníka Colorado Avalanche Mareka Svatoša a začiatkom kariéry hviezdy basketbalovej NBA Dwyana Wada. Rozohrávač Miami Heat je v súčasnosti jedným z najlepších basketbalistov prestížnej profiligy.
Zámorský denník Rocky Mountain News si všimol paralelu medzi účinkovaním slovenského hokejového krídelníka Colorado Avalanche Mareka Svatoša a začiatkom kariéry hviezdy basketbalovej NBA Dwyana Wada. Rozohrávač Miami Heat je v súčasnosti jedným z najlepších basketbalistov prestížnej profiligy. Svoju pozíciu si však musel vybojovať, keďže v rovnakom roku vstúpili na palubovky aj novinármi obletovanejší LeBron James a Carmelo Anthony. Svatoš si v súčasnosti hľadá cestu z tieňa kanadského supertalentu Sidneyho Crosbyho a ruského strelca Alexandra Ovečkina. Všetci traja sú hlavnými kandidátmi na zisk Calder Trophy pre nováčika roka NHL. "Nechcem stavať Mareka na piedestál, ale hrá skutočne veľmi dobre. Myslím si, že medzi nováčikmi si zaslúži viac uznania. Hovorím to nie pre to, že je môj kamarát, ale jeho štatistiky hovoria samé za seba," povedal pre americký denník na adresu Svatoša slovenský brankár Colorada Peter Budaj, ktorý pozná 23-ročného Košičana od svojich desiatich rokov. Svatoš môže byť skutočne čiernym koňom v boji o Calderov pohár. Slovenský útočník síce stráca v kanadskom bodovaní na Ovečkina s Crosbym, ale Budaj pozná hlavnú príčinu: "Je pravda, že Marek je v produktivite nováčikov na treťom mieste, ale v zápase odohrá priemerne 12 minút. Ovečkin a Crosby dostávajú 17-18 minút, čo je veľký rozdiel." Podľa aktuálnych štatistík odohral mladý Slovák 13,5 min na zápas, pokiaľ jednotky vstupného draftu z uplynulých dvoch rokov takmer celú tretinu. "Je pravda, že Svatoš je príliš v tieni. V každej inej sezóne by bol práve on hlavným kandidátom na nováčika roka," doplnil skúsený obranca Rob Blake, ktorý dobre vie, že jeho spoluhráč je autorom siedmich víťazných gólov. Nikomu inému v NHL sa v tomto ročníku nepodarilo streliť toľko rozhodujúcich zásahov. Z toho štyri góly prišli v tretej tretine za vyrovnaného stavu. "Je to neuveriteľné. V hre jedného proti jednému je neprekonateľný," dodal Blake.
Svatoša však nezáujem médií príliš nevzrušuje: "Veľmi ma to nezaujíma, skutočne tomu nevenujem veľkú pozornosť. Chcem hrať tak dobre, ako môžem. Ak to bude stačiť na to, aby som dostal viac pozornosti, dobre, ale ak nie - nevadí. Je pekné držať sa v produktivite na dohľad Ovečkina s Crosbym, ale ja chcem v prvom rade vyhrávať."
Nádejný slovenský krídelník nastúpil na svoj prvý zápas NHL už v roku 2003, keď si prekvapujúco vybojoval miesto v prvom tíme Colorado Avalanche. Pre problémy s ramenom však odohral iba dve stretnutia a následne sa musel podrobiť operácii. Po niekoľkomesačnej pauze stihol ešte posledné dva súboje základnej časti ročníka 2003/2004 a jedenásť stretnutí play off s bilanciou jeden gól a päť asistencií. Odchovanec košického hokeja strávil ročnú výluku na farme v AHL, ale po znovuzrodení NHL sa opäť stal stabilnou súčasťou Avalanche a hneď sa zaradil medzi lídrov. Nádejný krídelník je s 20 gólmi najlepším strelcom klubu a štvrtým v produktivite. Svojimi výkonmi upútal aj pozornosť reprezentačného trénera Františka Hossu, ktorý s ním počíta v tíme pre nadchádzajúce zimné olympijské hry.
01 - Modified: 2003-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Marketingový prešľap roka 2002
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 16:58