StoryEditor

F1: V Malajzii chce Renault opäť zvíťaziť, s taktizovaním s motormi je koniec

17.03.2005, 14:24
Autor:
TASRTASR

Horúčava a vysoká vlhkosť vzduchu budú jednými z hlavných faktorov podieľajúcich sa na úspechu jazdcov počas víkendovej VC Malajzie monopostov Formuly 1. Na okruhu v Sepangu bude automobilový svet s napätím sledovať, či sa po vypadnutí na úvodnom podujatí seriálu MS v Melbourne podarí obhajcovi titulu Michaelovi Schumacherovi zložiť reparát a či dokáže Talian Giancarlo Fisichella napodobniť alebo dokonca celkom zopakovať svoj senzačný triumf na VC Austrálie.
Podľa jazdca Renaultu nebolo jeho víťazstvo v austrálskej ouvertúre dielom šťastnej náhody. "Urobím všetko pre to, aby som vyhral aj druhé preteky. Sme v dobrej forme," povedal Fisichella, ktorého tímový kolega z Renaultu Fernando Alonso skončil v Albert Parku na tretej priečke. "Okruh v Sepangu nám v porovnaní s Austráliou ešte viac vyhovuje. Najlepšie monoposty budú určite vpredu a ja verím, že my budeme medzi nimi. Som si istý, že preteky sa nám vydaria," dodal Fisichella. Šéf tímu Flavio Briatore takisto srší pred nedeľňajšou VC optimizmom: "Fisichellovo víťazstvo bol len predzvesťou toho, čo ešte príde."
Sedemnásobný majster sveta, Nemec Michael Schumacher na austrálske kvalifikačné útrapy a kolíziu s krajanom Nickom Heidfeldom už zabudol. "Na preteky sa veľmi teším. Som si istý, že vyjazdím prvé body v sezóne 2005," tvrdí rodák z Kerpenu, ktorému nevadí, že meteorológovia hlásia na nedeľu 40 stupňov Celzia. Podľa Kolumbijčana Juana Pabla Montoyu však Nemcova hviezda zhasla. "Šťastné obdobie Ferrari je minulosťou. Michael už nie je neporaziteľný," myslí si pilot McLarenu.
Pred malajzijskou VC sa Medzinárodná automobilová federácia (FIA) rozhodla upraviť pravidlo o výmene motorov monopostov F1. Chce tak zamedziť taktizovaniu stajní, ktoré mohli úmyselne odstúpiť tesne pred koncom pretekov, aby mohli do ďalšieho podujatia nasadiť nový motor. Agregát musí totiž podľa nových pravidiel vydržať záťaž minimálne dvoch víkendov, v prípade skoršej výmeny príde pilot o desať miest na štarte. FIA priamo reagovala na situáciu z VC Austrálie, kde oba monoposty BAR jazdiace na nebodovaných priečkach zamierili v poslednom kole po rozhodnutí vedenia tímu do boxov.
"Vzhľadom k tomu, čo sa stalo v poslednom kole pretekov v Melbourne, teraz urobíme rozdiel medzi vypadnutím a úmyselným nedokončením. Do prvej skupiny patria nehody a ďalšie udalosti, ktoré jazdec nemôže ovplyvniť, to druhé je úmyselným činom pretekára," vysvetlili v oficiálnom stanovisku zástupcovia FIA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 19:54