StoryEditor

V Rakúsku prísnejší antidopingový zákon

06.06.2007, 16:28
Autor:
SITASITA

V reakcii na dopingový škandál na zimných olympijských hrách 2006 v Turíne prijal rakúsky parlament striktnú antidopingovú legislatívu. Podľa nového zákona by sa malo v Rakúsku silnejšie dbať na prevenciu, zlepšiť by sa mali kontrolné mechanizmy a Rakúska antidopingová agentúra by mala dostal väčšiu nezávislosť. Kým doteraz boli dopingové kontroly v Rakúsku predovšetkým v kompetenciách športových federácií, odteraz to bude pod kuratelou novozriadenej národnej antidopingovej agentúry. V prípade odhalenia dopingu síce športovcovi nebude hroziť väzenie a súd, ale musí počítať s tvrdými trestami až celoživotným zákazom činnosti. Ľudia, ktorí budú športovcom podávať zakázané prostriedky, alebo ich budú distribuovať, však musia rátať s trestami podľa rakúskeho práva. Nový zákon podporili zástupcovia všetkých piatich rakúskych parlamentných strán. "Doping v športe musí byť prísne zakázaný, pretože je vo svojej podstate zlý a škodlivý," nechal sa počuť rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer, ale upozornil, že "dopujúci športovci nesmú byť postavení na tú istú rovinu ako kriminálnici".
Nová legislatíva prichádza po tom, čo vlani na ZOH v Turíne vyšiel na svetlo škandalózny dopingový prípad rakúskych bežcov na lyžiach a biatlonistov. Celý prípad sa točil okolo kontroverzného trénera Waltera Mayera, ktorý svojou prítomnosťou v Turíne upriamil pozornosť talianskych vyšetrovateľov na rakúsku výpravu a následne za dramatických okolností z Talianska utiekol.
Polícia potom podnikla raziu v penzióne v San Sicariu, v ktorom bývala biatlonová výprava Rakúska. Tá mala byť zameraná na držanie zakázaných podporných prostriedkov, ktoré je v Taliansku zakázané. Zakázané látky vtedy nenašli, ale objavili prístroj umožňujúci aplikovať krvný doping, injekčné striekačky, ampulky s destilovanou vodou a lieky proti astme. Talianska tlačová agentúra ANSA, odvolávajúc sa na nemenovaného vyšetrovateľa, vtedy tvrdila, že jeden z rakúskych športovcov vyhodil z okna tašku, v ktorej boli ihly a lieky. Dopingoví komisári po prehliadke odviezli na dopingovú skúšku do neďalekého Sestriere šesť bežcov na lyžiach a štyroch biatlonistov z Rakúska, ale bez pozitívneho výsledky.
Bežci na lyžiach Martin Tauber, Jürgen Pinter, Johannes Eder a Roland Diethart majú na základe aprílového verdiktu výkonného výboru MOV pykať za držbu nedovolených podporných prostriedkov a účasť v podvode doživotným zákazom účasti na olympijských hrách, proti trestu sa však odvolali na Športový arbitrážny súd. Zvyšná dvojica biatlonistov Wolfgang Perner, Wolfgang Rottmann po návrate z Turína ukončila pretekársku kariéru. Rakúsky olympijský výbor za blamáž čelí finančnej sankcii 1 milión dolárov. Dopingová aféra navyše poškodila ambície rakúskeho kandidáta Salzburgu na usporiadanie ZOH 2014.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:31