StoryEditor

Hokej: Sekeráš pre švédske dane po 10 rokoch v Trenčíne, po mesiaci do Malmö

06.09.2005, 08:00
Autor:
TASRTASR

Slovenský hokejový obranca Ľubomír Sekeráš sa po desiatich rokoch opäť objaví v drese svojho materského klubu Dukla Trenčín. Strieborný medailista z Petrohradu síce nedávno podpísal zmluvu so švédskym druholigistom Malmö IF, no nový daňový zákon vo Švédsku ho prinúti odštartovať sezónu u "vojakov".
Daňový zákon, ktorý tento rok vstúpil u severanov do platnosti, umožňuje, aby hráč, ktorý pôsobil v krajine menej ako šesť mesiacov, spadal do nižšej daňovej skupiny. Neskorší príchod takého hokejistu je pre klub i samotného hráča výhodnejší. Sekeráš odohral v SK Södertälje v sezóne 2003/2004 iba pol roka a teda sa aj na neho vzťahujú nižšie daňové sadzby.
Rovnako sa zákon týka aj ďalšieho slovenského legionára Ľuboša Bartečka - kežmarský rodák sa upísal Lulee, no do 24. októbra zostane v extraligovom Poprade, za ktorý kedysi hrával. Zmienený zákon však obmedzuje pobyt slovenských hráčov vo Švédsku aj po skončení ich kontraktu. Akonáhle zahraničnému hokejistovi vo Švédsku vyprší zmluva, nesmie ďalších šesť mesiacov hrať v krajine, ak nechce, aby sa na neho vzťahovala tvrdšia daňová kategória. Tridsaťšesťročný Sekeráš tak zostane pod hradom Matúša Čáka ešte mesiac, keďže kontrakt v Malmö mu plynie až od 15. októbra, kedy začína druhá liga. "Mesiac budem hrať v Trenčíne. Vo Švédsku sa môžem zdržiavať 180 dní, teda do 15. apríla, ináč by už klub platil za ma pekne vysoké peniaze," povedal pre TASR trenčiansky odchovanec.
V Dukle naposledy pôsobil bývalý slovenský reprezentant v sezóne 1994/95 a nevie sa dočkať návratu. "Je to po 10 rokoch. Kto vie, čo ma čaká," pokračoval skúsený ofenzívny zadák. "Viem, že prezidentom klubu je Robo Švehla, s ktorým som kamarát a dlho sme spolu hrávali. Trenčín má mladé mužstvo, kompletne zmenený káder, z minulého roka ostalo málo chalanov a objavilo sa plno nových tvárí. Za ten mesiac sa budem snažiť mužstvu čo najviac pomôcť."
ms ph

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:41