StoryEditor

Česká výprava trvá na nevine Šebrleho s Dvořákom

12.08.2005, 15:38
Autor:
TASRTASR

Vedenie tímu českých atlétov na MS v Helsinkách vydalo oficiálne vyhlásenie k prípadu desaťbojárov Romana Šebrleho a Tomáša Dvořáka, ktorí pred behom na 1500 m dostali infúzie. To pravidlá nedovoľujú, hrozí im diskvalifikácia a dvojročný dištanc. To však iba v prípade, že by infúziami maskovali doping, čo sa podľa delegátov IAAF zrejme nestalo. Výsledky ich testov by mali byť známe v piatok podvečer, najneskôr v sobotu ráno.
"Neboli sme si vedomí, že robíme niečo proti pravidlám. Boli sme presvedčení, že ich neporušujeme," vyhlásil šéf českého tímu František Fojt. Podľa českých lekárov mali obaja atléti zvýšený tep a nízky obsah cukru v krvi vzhľadom na extrémne počasie. "Z lekárskeho hľadiska sme nemali iné riešenie, pretože zdravie atlétov je pre nás prvoradé. Nie je to bežná procedúra v českom tíme, ale inú voľbu sme naozaj nemali," uviedol lekár českej výpravy Petr Sýkora, ktorý však podobne ako Fojt nevedel vysvetliť, že Šebrle aj Dvořák mali rovnaké problémy v rovnakom čase. Stalo sa im to vôbec prvýkrát v ich bohatej kariére.
Informáciu o nedovolených infúziach priniesol ako prvý fínsky denník Helsingin Sanomat a prípadom sa začala zaoberať už aj lekárska a antidopingová komisia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF). Svetový rekordér a olympijský víťaz Šebrle skončil v stredu na MS v desaťboji druhý za Američanom Bryanom Clayom, trojnásobný majster sveta Dvořák obsadil deviatu priečku. V prípade uznania viny okrem dištancu by Šebrle prišiel aj o striebornú medailu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 18:49