StoryEditor

Nieminen zdolal svoj detský vzor, Šarapovová chce byť jednotkou

25.05.2005, 17:25
Autor:
TASRTASR

Fínsky tenista Jarkko Nieminen po víťazstve nad bývalou svetovou jednotkou Andre Agassim v úvodnom kole grandslamového turnaja Roland Garros v Paríži priznal, že rodák z Las Vegas bol v detstve spolu s ďalším americkým velikánom bieleho športu Petom Samprasom jeho tenisovým idolom. Dvadsaťtriročný Fín sa po skončení päťsetovej bitky neveriacky pozrel na oblohu, keďže zdolal jeden zo svojich tenisových vzorov. "Agassi je jeden z najväčších hráčov v histórii tenisu. Zdolať ho je niečo mimoriadne," povedal Nieminen, ktorý mal iba päť rokov, keď Agassi odohral svoj prvý grandslamový duel. "Na stenách som mal množstvo posterov a sledoval som ich na videu." Deväťdesiatypiaty hráč svetového rebríčka považuje víťazstvo 7:5, 4:6, 6:7 (6), 6:1 a 6:0 nad svetovou tridsaťpäťkou za najväčšie v kariére, aj keď Agassiho trápil zapálený nerv v chrbte a mal problémy s pohybom. Hoci Nieminen, ktorý vyrastal v päťtisícovom mestečku Masku, hral na Roland Garros už dvakrát, až do vyradenia Agassiho si ho novinári príliš nevšímali. "Masku je veľmi malé," povedal Fín, ktorý rodné mesto považuje za dobré miesto na športovanie. "Okrem fariem a niekoľkých podnikov je tam aj zopár tenisových kurtov. Keď som bol mladý, tak som mal kde hrať."

Ruská tenistka Maria Šarapovová chce zaútočiť na post svetovej jednotky, ktorý v súčasnosti patrí Lindsay Davenportovej. "Odkážte jej, aby sa stiahla a uvoľnila mi miesto," zasmiala sa svetová dvojka po poznámkach niektorých novinárov, že by Američanka mohla prísť o prvenstvo. "Už nehraj a budem svetová jednotka. Ďakujem, Lindsay."
Osemnásťročná Ruska má šancu v prípade dobrého výsledku predbehnúť vo svetovom rebríčku svoju o desať rokov staršiu konkurentku. "Jej kariéra je obdivuhodná. Je svetovou jednotkou a získala aj grandslamové tituly," povedala Šarapovová na adresu Američanky, ktorej do zbierky chýba iba triumf na Roland Garros. Obe tenistky vo Francúzsku postúpili do druhého kola.

Domáca tenistka Amélie Mauresmová bola po svojom vystúpení v prvom kole na Roland Garros proti Austrálčanke Evie Dominikovičovej (6:2, 6:1) spokojná najmä so svojim podaním. "Od začiatku som podávala veľmi dobre," povedala svetová trojka. "Loptičky skončili presne tam, kam som ich chela poslať." Mauresmová verí, že vďaka spolupráci s Yannickom Noahom dosiahne úspech i pred svojimi krajanmi. Dvadsaťpäťročná tenistka má výbornú bilanciu z grandslamových podujatí - v Austrálii sa dostala do finále, vo Wimbledone a na US Open bola v semifinále, ale na domácom podujatí sa počas desiatich rokov nedostala ďalej ako do štvrťfinále. "Bol to vynikajúci a veľmi impulzívny športovec," povedala Mauresmová na adresu francúzskeho tenisového hrdinu. Noah v roku 1983 vyhral druhý grandslamový turnaj sezóny a je posledným Francúzom, ktorý triumfoval na domácej pôde. Noah odohral posledný grandslamový duel v roku 1990 a v súčasnosti sa venuje hudbe.

Na francúzskej antuke sa už tradične darí Belgičanom, keď sa z piatich tenistov z malej európskej krajiny prebojovali do druhého kola štyria. Olivier Rochus zdolal Španiela Guillerma Garciu-Lopeza 7:6 (4), 7:5, 4:6, 6:3, Kristof Vliegen vyradil domáceho Antonyho Dupuisa 6:4, 6:1, 6:2 a "lucky loser" Dick Norman zdolal ďalšieho Francúza Jean-Rene Lisnarda 6:1, 6:1, 6:4. Xavier Malisse si postup do druhého kola na Roland Garros vybojoval už v utorok. V prvom kole neuspel iba Christophe Rochus, ktorý v pondelok v štyroch setoch podľahol Nemcovi Thomasovi Behrendovi. Najväčšie nádeje na Medzinárodných majstrovstvách Francúzska vkladajú Belgičania do oboch svojich silných ženských želiezok. V roku 2003 vo finále zdolala Justine Heninová-Hardennová Kim Clijstersovú a ako prvá Belgičanka získala grandslamový titul.

Dvojnásobná finalistka Roland Garros z rokov 2001 a 2003 Belgičanka Kim Clijstersová sa počas nútenej súťažnej pauzy spôsobenej zraneniami zamýšľala nad tým, čo bude robiť po skončení kariéry.
"Po celý čas som rozmýšľala o tom, čo budem robiť, ak by som už nemohla hrať," povedala nasadená štrnástka, ktorá v prvom kole "sfúkla" z dvorca Američanku Meilen Tuovú 6:1, 6:0, v 2. kole si v stredu zmerala sily so Slovenkou Ľudmilou Cervanovou. V marci sa 21-ročná Belgičanka vrátila na kurty po zranení zápästia, no už začiatkom mája utrpela zranenie kolena. "Kúpila som si dom, a tak ho vylepšujem," dodala Clijstersová, ktorá si pred niekoľkými rokmi spolu s bývalým snúbencom Lleytonom Hewittom postavila dom. "Skrášľovala som si byt, aby som bola aspoň trochu zamestnaná."
Počas nútenej prestávky mladú Belgičanku zaujímali aj činnosti, ktoré sa netýkajú iba tenisu. "Páči sa mi práca s deťmi. Moja sestra Elke má v Belgicku tenisovú školu, a tak som jej s ňou pomáhala," uzavrela Clijstersová. "Teraz však na to nemyslím. Mám ešte dosť času, keď budem staršia."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 18:06