StoryEditor

TENIS: Turnaj Tatra banka Open - Mertiňák takisto do štvrťfinále

10.11.2006, 06:17
Autor:
SITASITA

Na mužskom challengerovom tenisovom turnaji ATP Tatra banka Open (dotácia 100 000 USD, tvrdý povrch Premier Court v hale), ktorý sa hrá v Sibamac aréne NTC v Bratislave, sa vo štvrtok prebojovali do štvrťfinále hlavnej singlovej súťaže dvaja domáci hráči - zhodne v tajbrejku rozhodujúceho setu. Dvadsaťsedemročný deblový špecialista Michal Mertiňák (269. v individuálnom svetovom počítačovom poradí, 44. vo štvorhre) vo večernom zápase 2. kola dvojhry pred 300 divákmi vyradil druhého nasadeného Srba Janka Tipsareviča (66.), keď za 130 minút vyhral 2:6, 6:3, 7:6 (3). Rodák z Považskej Bystrice sa v piatok po 17.00 h premiérovo stretne s Raemonom Sluiterom (6-Hol.), aktuálne 84. na rebríčku Indesit ATP Entry.
Medzi najlepších osem sa z hostiteľov prebojoval aj kvalifikant Pavol Červenák, ktorý predtým zdolal siedmeho nasadeného Taliana Potita Staraceho za 141 minút 6:3, 6:7 (6), 7:6 (4) a v piatok približne po 19.00 h si prvýkrát počas svojej kariéry zmeria sily s takisto nenasadeným Čechom Tomášom Zíbom. Zvyšné štvrťfinálové dvojice tvoria Lukáš Dlouhý (ČR) - Federico Luzzi (Tal.) a Stefan Koubek (4-Rak.) - Lukasz Kubot (Poľ.).

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):
Michal Mertiňák (SR) - Janko Tipsarevič (2-Srb.) 2:6, 6:3, 7:6 (3) za 130 minút

Od 10. októbra 27-ročný rodák z Považskej Bystrice stratil podanie hneď v úvodom geme a rebríčkovo o 203 miest vyššie postavený 22-ročný Belehradčan okamžite dostal vývoj vstupného setu pod kontrolu. Slovenskému daviscupovému reprezentantovi privodil Tipsarevič napokon nevyriešené problémy s prenesením servisu aj v piatej hre, vypracoval si tým komfortný náskok 4:1 a prvé dejstvo získal bez zaváhania za 24 minút, keď predvádzal svižnejší a úderovo pestrejší tenis.
Držiteľ tohtoročných challengerových trofejí z Belehradu, Buchary, Samarkandu a Monsu (kde si napríklad pripísal skalp Bratislave čerstvo dobre známeho Belgičana Oliviera Rochusa) sa presadil aj pri predchádzajúcom jedinom vzájomnom stretnutí na antuke v nemeckom Weidene v roku 2004 a spočiatku nepovolil Mertiňákovi ani len uvažovať o revanši, ale v treťom geme druhého dejstva sa Slovák bojovne dostal z 15:40 a zjavne pookrial. Pri stave 4:3 prerazil Tipsarevičovi podanie a brejk potvrdil, čím už za 65 minút vyrovnal skóre setov na 1:1.
Jednoznačnosť prevahy robustného Srba sa medzičasom vytratila - rýchlejšiu i odvážnejšiu ruku prejavoval zriedkavejšie a menej spoľahlivo. Nastal pre oko nie príliš lahodný a značne nesúrodý boj o každý fiftín. Mertiňák, ktorý v 1. kole zdolal krajana Martina Kližana 6:3, 6:4, nenápadným pracovitým prejavom postaveným na kvalitnom podaní a využívaní deblových návykov úspešne riešil sériu kritických situácií. Vo štvrtej hre odvrátil hrozbu straty podania raz, v šiestej dvakrát, v ôsmom geme znova raz, v desiatom čelil zhode. Tipsarevič odskakoval do vedenia suverénne. Nevyhol sa však "rozstrelu", v ktorom "pomocné body" a "umelecký dojem" už neplatili a to potešilo domácich fanúšikov. Hostiteľ, ktorý v stredajšej štvorhre po boku Čecha Robina Vika prehral štandardný i zápasový tajbrejk, sa ukážkovým víťazným bekhendom popri čiare dotiahol z 0:2 na 2:2, následne unikol na 6:2 a bodom z podania premenil po 130 minútach druhý mečbal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:15