StoryEditor

Slováci triumfovali 5:0 nad Českom

07.04.2005, 20:39
Autor:
TASRTASR
Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartovali vo štvrtok sériu celkovo 7 zápasov záverečnej prípravy na MS víťazstvom 5:0 v Nitre nad reprezentáciou Česka. V 33. vzájomnom meraní síl tak domáci národný tím získal proti tradičnému rivalovi 6. plný úspech a piatykrát v sérii s ním neprehral.
Hostia na zápas meškali, ich autobus z Opavy uviazol v dopravnom kolapse na Považí i v zápche pri vstupe do mesta. Súboj pod Zoborom sa začal s 10-minútovým meškaním, keď Česi predtým absolvovali skrátenú rozcvičku. Odveta je na programe v piatok o 18.00 v Brne.

Slovensko - Česko 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Góly: 6. Pucher (Obšut, Štefanka), 19. Pucher (Graňák, Hossa), 40. Štefanka (Pucher), 51. Pálffy (Radivojevič), 56. Štrbák (Pálffy). Rozhodcovia: Jonák - Mášik, Pavlovič (všetci SR), vylúčení: 6:4, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0, 4800 divákov (vypredané).

Slovensko: Staňa - Podhradský, Štrbák, Lintner, Suchý, Graňák, Obšut, Starosta, Stehlík - Pálffy, Stümpel, Bicek - Marcel Hossa, Kukumberg, Radivojevič - Štefanka, Pucher, Zálešák - Húževka, Nedorost, Chrenko

Česko: Vokoun - Špaček, F. Kaberle, T. Kaberle, Šlégr, Pilař, Hejda, Ptáček, Ševc - P. Sýkora, Výborný, Straka - Havlát, Vašíček, Hlaváč - Hořava, Ludvík, Olesz - Havel, Netík, Dlouhý.

Obe mužstvá začali sviežo, no na hosťoch bolo spočiatku cítiť nedostatok rozkorčuľovania. Ich súper sa to aktívnym kombinovaním snažil využiť, dvojici Stümpel-Pálffy to vo veľkej šanci nevyšlo, ale Pucherovej línii už áno. O kvalitnom korčuľovaní a forčekingu svedčila aj Radivojevičova žŕdka v oslabení a až po 8 minútach prvýkrát a to na viackrát zahrozili výraznejšie aj Česi. Otvorený hokej priniesol ďalšie vzruchy pred oboma bránkami a rezultoval z toho druhý zásah Puchera po výbornej spolupráci s nedostriedaným Hossom a iniciatívnym zadákom Graňákom. Majster sveta z roku 2002 bol blízko aj k čistému hetriku, ale v záverečnej minúte tretiny mu teč pred Vokounom nevyšiel. Prvú šancu v druhom dejstve mal Havlát a neúnavne kmitujúci český krídelník viackrát stroskotal na Staňovi. Podobne v čistej pozícii Hlaváč a na druhej strane Pálffy. Slovenský brankár nechal na svojom lapačkovom semafore permanentnú červenú a rovnaká farba zasvietila aj Strakovi v samostatnom nájazde po chybe Lintnera. Pokračovala spanilá hokejová jazda, plná tvorivých akcií v rýchlosti, keďže obe mužstvá bránili len z povinnosti. Snahu streliť gól hostia okorenili trojminútovým drvivým tlakom pri dvoch striedaniach, ale Staňu neprekvapili. Naopak, v následnej presilovke Česi inkasovali tretí gól a opäť z čepele osobnosti ich domácej ligy, pričom na Štefankovej skvelej akcii mal veľký podiel najvýraznejší muž zápasu Peter Pucher. V tretej časti sa na obraze hry zmenilo málo, len Slováci začali čoraz pozornejšie brániť cenné víťazstvo a potencionálny čistý štít svojho brankára. Nezabúdali však ani na útočenie a aktivita slávila úspech v presilovke po góle Pálffyho. Kukumbergovi v nájazde na Vokouna chýbalo šťastie, naopak mal ho skvelý Staňa v presilovkách súpera a onedlho v rovnakej hernej situácii aj Štrbák, ktorému sa nečakane dostal puk naľavo meter od Vokouna. Bol z toho piaty gól a napokon aj najvyššie víťazstvo nad českým rivalom.

František Hossa, tréner SR: "Vyšiel nám úvod a v prvej tretine sme v podstate kontrolovali hru. V druhej tretine bol ten tlak zo strany súpera miestami enormný, ale podržal nás Rasťo Staňa, ktorému vyšla fazóna. Súper mal skutočne svoju kvalitu, mal určité šance, ale vďaka Rasťovi sme zápas vyhrali 5:0."

Vladimír Růžička, tréner ČR: "Slovensko hralo veľmi dobre, hralo jednoducho a rýchlo. Dostali sme dva góly v oslabení, aj preto sme prehrali. Slovensko vyhralo zaslúžene. A my sa nemôžeme vyhovárať ani na neskorý príchod, proste sme prehrali, lebo súper bol lepší."

Juraj Štefanka, strelec gólu v oslabení: "Možno zápas rozhodlo aj to, že Česi prišli neskoro, nemohli sa rozcvičiť. My sme na nich vyleteli a dali sme im dva góly."

Martin Štrbák, strelec posledného gólu: "Podali sme veľmi dobrý kolektívny výkon. Útočníci nám pomáhali, vracali sa, takže aj to rozhodlo."

Rastislav Staňa, brankár a vyhlásený najlepší hráč zápasu: "To, že sme vyhrali nad Čechmi prvýkrát na nulu, to ma určite teší. Oni sú viacnásobní majstri sveta a tákýto výsledok je pre mňa veľká česť."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 12:38