StoryEditor

Vanilkový Sampras a orieškový Safin

12.02.2007, 16:30
Autor:
SITASITA

V utorok v stretnutí proti domácemu držiteľovi voľnej karty Scottovi Oudsemovi absolvuje ruský tenista Marat Safin debut na turnaji ATP SAP Open (dotácia 416 000 USD, tvrdý povrch Premier Court v hale) v americkom San Jose. Získanie dvojnásobného držiteľa Davisovho pohára, ktorý vybojoval pre "zbornú" jeden bod v stretnutí 1. kola svetovej skupiny 2007 prestížnej tímovej súťaže v Čile, patrilo dlhé roky medzi priority riaditeľa podujatia Billa Rappa. "Safin je trošku oriešok. To je niečo, čo máme spoločné, pretože ja sám občas robím bláznivé veci," vyhlásil Rapp a dodal: "Pete Sampras privádzal publikum do úžasu vlastne len hrou. Inak bol taký uhladený - vanilkový. Keď vidíte Marata lámať rakety a počujete ho revať z celej kapacity pľúc, tak si uvedomíte, že aj to ľudia milujú. Safina som mal v hľadáčiku odkedy sa stal profesionálom."
Viac ako šesť rokov po tom, čo sa tenisový bohatier z Moskvy zapísal do prehľadu víťazov US Open zásluhou zdolania spomenutého Samprasa, figuruje len na 24. mieste rebríčka Indesit ATP Entry pre nasadzovanie. Mnohí odborníci pritom tvrdia, že má potenciál na post jednotky, ktorý mu v decembri 2000 patril. Musel by však športu venovať toľko, koľko napríklad Španiel Rafael Nadal. "Keby som to urobil, tak čoskoro skončím. Unudil by som sa. Nemyslím si, že by sa mi páčilo byť v Nadalovej koži. To by som už nebol ja. Rovnako si však nemyslím, že by sa Rafovi pozdával môj životný štýl. Nehodlám zmeniť prístup. Ani za cenu opätovného získania prvej priečky na rebríčku. Potrebujem fungovať ako bežný človek. Túžim síce byť jednotkou, ale chcem si aj vychutnávať život. Médiá niekedy zo mňa robia zlého chlapca, ale až taký búrlivák nie som," povedal držiteľ 15 singlových titulov pre Sydney Herald. Na margo vystúpenia v Kalifornii skonštatoval: "Rozhodol som sa tento rok odcestovať za Atlantik namiesto turnajov v Európe. Už dlho sa mi nepodarilo dobyť nejakú trofej. Dúfam, že by som to mohol zvládnuť v San Jose."
Safin je nasadenou štvorkou. Na vrchole žrebu figuruje domáci Andy Roddick, takže by sa vo finále mohla udiať odveta za 3. kolo Australian Open. "To by bolo veľmi zaujímavé," uznal ruský tenista, na ktorého angažovanie určite musel Rapp vynaložiť nemalé prostriedky. Suma zostala v tajnosti, ale šéf podujatia SAP Open prezradil, že pri zabezpečovaní potrebných financií zvolil spoločný postup s následným turnajom v Las Vegas. "Okrem toho, že je Safin kvalitným tenistom, aj dobre vyzerá. Páči sa ženám a myslím si, že aj mnohí muži sa v ňom vidia," uviedol Rapp.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:16