StoryEditor

V Monze najrýchlejším Alonso

09.09.2007, 16:13
Autor:
SITASITA
Španiel Fernando Alonso na McLarene potvrdil, že v závere tohto týždňa je v Monze najrýchlejším a stal sa víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Talianska automobilov formuly 1.

Triumf britskej stajne druhým miestom ešte zvýraznil Lewis Hamilton, ktorý si udržal pozíciu lídra svetového šampionátu. Štyri preteky pred koncom seriálu sa boj o titul svetového šampióna prakticky už zúžil na dvojicu z McLarenu - nováčika v F1 a obhajcu z posledných dvoch rokov, rozdiel medzi nimi je trojbodový. Po 3. priečke v Monze sa Kimi Räikkönen z Ferrari dostal na rovnakú pozíciu v hodnotení MS pred svojho tímového kolegu Felippeho Massu, ktorý na domácom okruhu červených nedokončil, ale na Hamiltona už stráca 18 bodov. Teoretickú šancu na titul má ešte aj Massa, ktorý zaostáva o 23 bodov.

McLaren-Mercedes si ziskom "double" v Taliansku, štvrtým v sezóne, poistil aj vedenie v Pohári konštruktérov, keď pred Ferrari už vedie o 23 bodov. Navyše britský tím verí v návrat 15 bodov, ktoré dostal ako penalizáciu v Maďarsku.

Alonso vyhral v tejto sezóne ako prvý štyri preteky a dal zabudnúť na svoje nepríjemnosti v Monze 2006. Dvadsaťšesťročný rodák z astúrskeho Ovieda triumfoval v F1 celkovo 18-krát, prvých 14 prvenstiev dosiahol ako jazdec Renaultu. Body z Monzy si ešte odvážajú aj Nick Heidfeld a Robert Kubica na BMW, Nico Rosberg na Williamse, Heikki Kovalainen na Renualte a Jenson Button na Honde, ktorý si pripísal len druhý bod v sezóne.

Hneď úvodná zákruta priniesla prvú drámu. Alonso si po štarte udržal pozíciu lídra po kvalifikácii, ale Massa sa dostal vďaka akcelerácii pred Hamiltona, ktorý mu však predbiehací manéver v prvej zákrute okamžite vrátil. Davidovi Coulthardovi následne uletelo predné krídlo a havaroval. Na trati bol safety car a preteky sa vlastne začali až od 7. kola. V 10. kole zašiel Massa k mechanikom, potom skúsil odjazdiť ešte jeden okruh, ale napokon definitívne preteky ukončil. Na 3. priečku poskočil Kimi Räikkönen, ktorý po ťažkej havárii v tréningu jazdil s náhradným monopostom. Za dvojicou z McLarenu v nevlastnom aute strácal a nepomohla mu ani taktika iba s jednou zastávkou v boxoch. Alonso sa aj po druhej zastávke vrátil na líderskú pozíciu, Hamilton síce prišiel v 41. kole na trať až za Räikkönenom, no o dve kolá neskôr nekompromisne na konci cieľovej rovinky Fína predstihol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 02:26