StoryEditor

Pri Sučanoch vyrástol moderný závod

23.05.2005, 00:00

Spoločnosť Glacier Garlock Bearings (GGB) vyrába v novom závode v Sučanoch pri Martine klzné ložiská na metal-polymérovom základe pre rôzne druhy priemyselných odvetví. V tomto roku má firma vyprodukovať tovar za 400 miliónov korún a dovedna má zamestnať 180 ľudí. GGB premiestnila výrobu ložísk do priemyselnej zóny zo závodov v Škótsku, vo Francúzsku a v Dolnom Kubíne. Podľa prezidenta spoločnosti Bernda Fischera bolo dôležité umiestniť výrobu klzných ložísk bližšie k trhom v strednej a východnej Európe.
"GGB je vedúcou globálnou spoločnosťou v oblasti aplikácií klzných puzdier na báze polymérov, ktoré zahŕňajú dobre známe DU, KU a DX, KX polymérové výrobky na oceľovom podklade. Vlastní výrobné závody v USA, Brazílii, Nemecku, vo Francúzsku a na Slovensku. Spoločnosť predáva svoje výrobky vyše 50 000 zákazníkom na celom svete," dodal Bernd Fischer.

Čo rozhodlo o tom, že firma investovala na Slovensku?
"Pozerali sme sa takmer po celej strednej Európe, ale rovnako sme posudzovali Čínu i Brazíliu. V Turci sme napokon našli najlepšie podmienky pre nový závod, pričom rozhodla dobrá infraštruktúra, predovšetkým pokiaľ ide o inžinierske siete a dopravu. Priemyselná zóna medzi Martinom a Sučanmi sa nachádza vedľa budúcej diaľnice z Bratislavy do Košíc. Okrem toho je dôležité, že tu môžeme zamestnať ľudí, ktorí pracovali v našom závode v Dolnom Kubíne," zdôraznil riaditeľ závodu GGB v Sučanoch John Russel.
Na severné Slovensko prichádza veľa zahraničných firiem, ktoré nasledujú svojich zákazníkov. Podobne postupovala i GGB, ktorá vidí veľký biznis v strednej Európe a nový závod postavila pre zvýšenie obchodu v tomto regióne. V závode sa uplatňujú ľudia z Oravy, Liptova i Turca a vedenie je s nimi spokojné. Dominujú klasické strojárske profesie, ako strojní inžinieri, technológovia alebo operátori. Závod GGB v Sučanoch sa môže kapacitne rozširovať, pretože celý pozemok je väčší ako je súčasná výrobná hala i s administratívnymi priestormi.
V súčasnosti je ťažko posúdiť, ako rýchlo a do akého rozmeru sa dostane ďalší rozvoj. Závod má budúcnosť z hľadiska ďalšieho zlepšovania podnikateľského prostredia na Slovensku, ale aj z pohľadu rozvíjania výroby ložísk v strednej Európe. Glacier Garlock Bearings patrí do americkej spoločnosti EnPro Industries, Inc., ktorá je lídrom v oblasti výroby tesnení, metalicko-polymérových ložísk, kompresorov, dieselových motorov a ďalších výrobkov pre spracovateľský a strojársky priemysel.
Podľa prezidenta spoločnosti a generálneho riaditeľa Ernieho Shauba najmodernejší závod GGB v Sučanoch predstavuje dôležitú súčasť celkovej obchodnej stratégie. Nízkymi nákladmi umožní zefektívniť európsku produkciu a zvýši konkurenčnú schopnosť na globálnej báze. EnPro Industries, Inc. celosvetovo zamestnáva asi päťtisíc ľudí a ročná produkcia koncernu dosahuje 800 miliónov dolárov. Do priemyselnej zóny pri Sučanoch, po vzore GGB, idú aj ďalšie firmy zo západnej Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:03