StoryEditor

V októbri sa presťahujú do Brna

23.05.2005, 00:00

Do otvorenia 47. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Brne síce zostáva približne ešte päť mesiacov, no prípravy na najväčšie stretnutie odborníkov zo sveta priemyslu v krajinách strednej a východnej Európy sú v plnom prúde. "V súčasnosti zhromažďujeme požiadavky firiem. Najžiadanejšie výstavné plochy sa rýchlo obsadzujú," hovorí riaditeľ obchodnej skupiny 1 akciovej spoločnosti Veľtrhy Brno Jiří Rousek.
Na základe doterajšieho záujmu a výsledkov minulých ročníkov usporiadatelia očakávajú, že v dňoch 3. -- 7. októbra 2005 sa zúčastní na 47. medzinárodnom strojárskom veľtrhu (MSV) a 3. medzinárodnom veľtrhu Transport a Logistika 2 300 vystavujúcich firiem, medzi nimi jedna tretina zahraničných. "Záujem zahraničia o strojársky veľtrh po našom vstupe do Európskej únie trvá. Aj tohto roku sa hlási veľa nových firiem, ktoré na veľtrhu zatiaľ neboli -- české aj zahraničné," povedal J. Rousek.
Z prieskumov vyplýva, že veľká časť vystavovateľov sa na MSV zúčastňuje pravidelne. Potvrdilo sa, že účasť na veľtrhu pomáha pri uzatváraní konkrétnych obchodov. Na otázku, či prišla "tá správna klientela", odpovedalo kladne 93,5 % oslovených vystavovateľov.
Slovensko patrí tradične ku krajinám s najsilnejším zastúpením na MSV. Vlani sa v Brne prezentovalo 91 firiem na ploche presahujúcej 2 100 m2. Na rekordnej zahraničnej účasti, ktorú 46. MSV zaznamenal, mali veľký podiel práve odborní návštevníci zo Slovenska. Do Brna ich prišlo 8 394. Záujem slovenských vystavovateľov napovedá, že Slovensko sa na MSV nestratí ani v roku 2005.
Medzinárodný strojársky veľtrh sa však netýka len strojárstva, súčasne je tiež veľtrhom priemyselných informačných systémov a najväčšou stredoeurópskou prezentáciou energetiky, elektrotechniky a automatizácie vo vzťahu k priemyselnému využitiu. Ide o jedinečnú ponuku kompletných systémov a riešení pre rôzne priemyselné odvetvia. Veľtrhová štruktúra zahŕňa deväť špecializovaných odborových celkov -- od materiálovej základne až po sféru výskumu a služieb. "Pokračujeme v trende vnútornej špecializácie a v maximálnej miere sa snažíme sústreďovať vystavovateľov podľa ich odbornej spolupatričnosti," vysvetľuje J. Rousek.
Úspešne sa v rámci MSV rozvíja prezentácia plastov. Stroje a zariadenia pre plastový priemysel sú pri súčasnom dynamickom raste produkcie veľmi žiadaným artiklom. Na druhej strane strojárstvo patrí popri automobilovom priemysle k najväčším odberateľom firiem spracúvajúcich plasty. Skupinu Plasty, gumárstvo a chémia vyhlásili usporiadatelia za hlavnú tému MSV 2005. Silná účasť vystavovateľov sa očakáva aj v skupine obrábacích a tvarovacích strojov.
Prvýkrát od rozšírenia Európskej únie sa na brnianskom výstavisku uskutoční špecializovaný veľtrh Transport a Logistika. V podmienkach rastúceho medzinárodného obchodu sa nároky na oblasť dopravy a logistiky významne zvyšujú. Predmetom dopytu dnes nie je len konkrétna preprava, ale celý balík súvisiacich a komplexných výkonov. Tretí medzinárodný veľtrh dopravy a logistiky, ktorý je najväčšou sústredenou prezentáciou odboru v strednej Európe, vytvorí platformu na výmenu skúseností, sprostredkovanie nových poznatkov a nadviazanie obchodných kontaktov. "Strojárske firmy dnes hľadajú riešenie svojho logistického problému. Logistické spoločnosti práve na MSV nachádzajú nových klientov a veľtrh Transport a Logistika sa aj vďaka tomu veľmi úspešne rozvíja," uvažuje Jiří Rousek.
Vstup do EÚ dal nový rozvojový impulz aj českému zahraničnému obchodu. Minuloročné pozitívne výsledky s najnižším deficitom obchodnej bilancie od roku 1993 sú výbornou vizitkou konkurencieschopnosti českého priemyslu. Najväčšiu zásluhu na tomto priaznivom vývoji má obchod so strojmi a s dopravnými prostriedkami, teda komoditami, ktoré sa prezentujú aj na veľtrhu v Brne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:08