StoryEditor

Strojári z Tornale vyrábajú aj pre cementárne

18.09.2006, 00:00

V tornaľskom regióne s vyše 30-percentnou nezamestnanosťou je problém zohnať kvalifikované pracovné sily. Pociťuje to aj strojárska spoločnosť Unicorn-ESK z Tornale, ktorá má nedostatok skúsených zváračov.
"Ak aj nejakých zoženieme a zaškolíme, po čase odídu za lepším zárobkom, najčastejšie do Maďarska," hovorí riaditeľ a spolumajiteľ firmy Karol Slávik.
Okrem peňazí je dôvodom na odchod i nízka mobilita pracovnej sily.

Významný zamestnávateľ
Spoločnosť Unicorn-ESK, ktorá sa zaoberá produkciou tvárniacich strojov a strojárskou kooperačnou výrobou pre domácich a zahraničných partnerov, je najdôležitejším zamestnávateľom v oblasti. Pracuje v nej do dvesto ľudí a ich počet pomaly rastie. Závisí to od naplnenia výrobných kapacít a kontrahovanej produkcie.
Firma získala zákazky na montáž kompletných chladiacich systémov pre cementárne a táto výroba má dlhodobú perspektívu. Unicorn vyrobil pred dvoma rokmi prototyp cementárenského chladiča a prostredníctvom svojho nemeckého partnera ho dodal spoločnosti Holcim vo Švajčiarsku. Chladič sa osvedčil a spoločnosť vo výrobe pokračuje.

Konkurencia z východu
V strojárstve je v strednej Európe cítiť veľkú konkurenciu čínskych a taiwanských firiem, konštatuje Slávik. V segmente tvárniacich strojov ponúkajú nepomerne lacnejšie výrobky, ktoré predávajú za ceny tunajších materiálových nákladov. Kusová výroba z Tornale tak len ťažko konkuruje veľkosériovej ázijskej produkcii. "Našou silnou stránkou však je prispôsobenie sa potrebám zákazníkov a výroba šitá na mieru," dodáva riaditeľ.
Konkurencia spolu s nárastom cien energií, hutných materiálov a ďalších nákladových položiek spôsobila, že predaj Unicornu oproti minulým rokom klesol. Odrazilo sa to najmä v obchode s ohýbačkami trubiek, ktoré tvoria podstatnú časť vlastnej produkcie firmy.
Napriek nepriaznivej situácii investoval Unicorn do modernizácie strojového vybavenia vlani asi desať miliónov korún a rovnakú sumu plánuje preinvestovať i tento rok. Výrobky z Tornale nachádzajú uplatnenie predovšetkým v cementárskom, energetickom, drevospracujúcom a baliarenskom priemysle. Väčšina z nich smeruje do Českej republiky, Poľska, Maďarska, Nemecka, Anglicka, Holandska a na Blízky východ.

Vyše 30-ročná tradícia
Spoločnosť Unicorn-ESK, ktorej strojárska tradícia siaha do roku 1974, sa pôvodne zaoberala iba produkciou tvárniacich strojov. Po roku 1989 začala kooperovať s belgickými, holandskými a nemeckými partnermi. V rokoch 1997 až 2003 investovala do inovácie a vývoja koncepčne nových tvárniacich strojov, čoho výsledkom bolo spustenie výroby moderných a výkonných ohýbačiek. "Posledných sedem rokov bolo pre zachovanie a rozvoj firmy najdôležitejším obdobím. Prijali sme nových konštruktérov a každý rok ponúkli na trh nový stroj," hovorí Slávik.
Zvýšili sa tržby, pridaná hodnota, produktivita práce i podiel exportu na výrobe. Unicorn začal produkovať zisk a stabilizoval svoju finančnú situáciu. Vlani postihol firmu čiastočný útlm. Jej majitelia však veria, že len dočasný.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 09:14