StoryEditor

Strojári chcú viac dotácií z EÚ

01.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Strojárske firmy združené v Moravskosliezskom strojárskom klastri (MSSK) požadujú po štátu, aby pre ich odbor zaistil viac peňazí z európskych dotácií. Financie by podľa šéfov firiem mali ísť najmä na výskum a inovácie a šancu získať by ich mali mať aj väčšie podniky. Povedal to prezident MSSK a šéf vítkovického strojárskeho holdingu Jan Světlík.
"Dôležité bude zmeniť pravidlá rozdeľovania dotácií, aby na ne mohli dosiahnuť oproti predchádzajúcim zvyklostiam aj veľké spoločnosti, pretože tie sú skutočnými ťahúňmi strojárstva a svojimi zákazkami živia menšie firmy," uviedol Světlík.
Pokiaľ sa to podarí, mohlo by podľa neho strojárstvo v Česku rásť každý rok o 20 až 50 percent. V opačnom prípade hrozí, že české strojárstvo do piatich rokov prevalcuje ázijská konkurencia.
Zástupcovia viac ako 300 podnikov si ešte v júni tohto roku v Ostrave určili ďalšiu stratégiu. "Definovali sme odbory, v ktorých má české strojárstvo tradíciu a ktoré treba ďalej podporovať. Ide najmä o energetiku, lodnú dopravu a automobilový priemysel," povedal Světlík.
MSSK sa chce tiež pričiniť o zrovnanie podmienok na trhu. "Prístup štátu k českým strojárom je neporovnateľný s prístupom k zahraničným investorom, ktorým sa doteraz rozdávali pozemky a dávali najrôznejšie dotácie," uviedol Světlík. Podobné podmienky by podľa neho mali mať aj české firmy.
V strojárskych spoločnostiach pracuje v Česku okolo 150 000 ľudí, ktorí produkujú 8,7 percenta tržieb celého spracovateľského priemyslu. Väčšina podnikov sídli v stredných Čechách a na severe Moravy. Strojárstvo koncentrované v Moravskosliezskom kraji tvorí podľa MSSK deväť percent hrubého domáceho produktu Českej republiky.
Strojárske podniky pritom v 90. rokoch prechádzali po privatizácii zložitými zmenami a mnohé z nich skrachovali. V súčasnosti odbor, naopak, zažíva boom.
Strojárski výrobcovia exportujú, mnohí majú podstatné podiely na celosvetovom trhu. Rastu tržieb odboru nahráva aj vzostup domáceho stavebníctva a prílev zahraničných investícií

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 20:08