StoryEditor

Materiál minulosti i budúcnosti

25.05.2004, 00:00


Plech. Surovina používaná v minulosti aj v súčasnosti má pred sebou vďaka vysokému rozvoju techniky dlhú budúcnosť. Pomocou moderných CNC technológií dokážu spracovatelia plechu vyhotoviť obrobky jednoduchých, ale aj veľmi komplikovaných tvarov a konštrukcií.
Po vstupe Slovenska do Európskej únie vstúpila na náš trh aj konkurencia pre všetkých spracovateľov plechov. Každý výrobca teraz musí zodpovednejšie prekalkulovať svoje vstupné investície a výrobné náklady. Pri tomto sa môže doteraz zdanlivo lacnejší spôsob výroby pomocou "lacných" zariadení veľmi rýchlo ukázať ako oveľa nákladnejší. Zariadenia sa totiž vyznačujú pomalším prispôsobením sa zmenám vo výrobe, častejšie sú presuny na viaceré technologické zariadenia a vyšší je tiež podiel manuálnej práce.
Pri kúpe zariadenia v stále väčšej miere rozhodujú parametre strojov, napríklad:
-- širokospektrálna technológia s CNC riadením, umožňujúcim flexibilnú zmenu kompletného výrobného sortimentu
-- technologické funkcie, ktoré umožňujú opracovanie výrobku bez nutnosti presunu na dokončovanie na iné pracovisko (napr. značkovanie, formovanie závitov alebo ohýbanie na vysekávacom CNC stroji a pod.)
-- flexibilita a rýchlosť prestavenia stroja na iný typ výrobku v priebehu jednej výrobnej dávky
-- kvalita spracovania bez nutnosti manuálneho opracovania, čistenia (laser namiesto plazmy alebo iných páliacich strojov, kvalitné a presné ohýbanie bez "doklepávania kladivom" a pod.)
-- produktivita, rýchlosť a tým nižšia spotreba nákladov na jednotku výroby a výrobok
-- vyšší stupeň automatizácie technológie; tým je nižší podiel nákladov na pracovnú silu
-- spoľahlivosť bez častých výpadkov spôsobujúcich straty vo výrobe atď.
Po zvážení všetkých kritérií bude často väčšia vstupná investícia v konečnom dôsledku menej nákladná a efektívnejšia ako na pohľad "lacnejšia".
Tieto kritériá si veľmi dobre uvedomujeme a máme v tomto smere aj čo ponúknuť. Napriek uvedenému sa však snažíme, aby nemusela byť každá investícia tou "najdrahšou". Vývoj nových technológií v súčasnosti otvára úplne nové dimenzie. Do popredia sa dostáva najmä laserová technológia, ktorá v súčasnosti umožňuje deliť, označovať, zvárať, merať, tepelne spracovať a aj modelovať tvary a materiály v 3D priestore. Laser ako progresívny nástroj nadobúda v súčasnosti veľký význam a ponúka nové možnosti zvyšovania produktivity a efektívnosti výroby. Pomocou tohto jediného nástroja -- fokusovaného laserového lúča -- možno opracovať tenké, ale aj hrubé 25 mm plechy. Úspešnosť laserových technológií sa odzrkadľuje aj v náraste užívateľov tejto technológie vo svete. Na grafe sú údaje dokumentujúce množstvo predaných laserových zariadení vo svete s prognózou na budúce roky. Tieto údaje sú zo zdrojov firmy TRUMPF.
Čo konkrétne je v tomto smere aktuálne, sa dozviete aj v Nitre počas Medzinárodného strojárskeho veľtrhu od 25. do 28. mája v pavilóne M1, na stánku č. 4.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:01