StoryEditor

Prehľad kultúrnych udalostí

29.12.2005, 23:00

Január
17. -- Zlatý glóbus za najlepšiu filmovú komédiu či muzikál si odniesli tvorcovia snímky Bokovka od režiséra Alexandra Payna. Zlatý glóbus pre najlepšieho herca si prevzal Leonardo di Caprio za úlohu vo filme Letec, ktorý zvíťazil v kategórii filmová dráma. Cenu pre najlepšiu herečku získala Hilary Swanková (Million Dollar Baby).

Február
11. -- Ocenenie Snímka roku si z fotografickej súťaže World Press Photo odniesol indický fotograf Arko Datta.
13. -- Zosnulý Ray Charles získal päť hudobných cien Grammy.
28. -- Oscary si z rozdelili najmä dva filmy: Million Dollar Baby Clinta Eastwooda (celkovo 4 ceny) a Letec režiséra Martina Scorseseho (5 cien).

Marec
4. -- Spevácke ceny Aurel 2004 od Slovenskej akadémie populárnej hudby získala Zuzana Smatanová, Miro Žbirka a skupina Desmod.
16. -- Niektorí predstavitelia katolíckej cirkvi sa vyjadrili k bestselleru Da Vinciho kód a vyzvali veriacich, aby túto knihu nekupovali ani nečítali.
28. -- Írska skupina U2 začala svetové turné Vertigo v kalifornskom San Diegu. Turné sa skončilo 14. augusta v Lisabone.

Apríl
4. -- Pullitzerovu cenu získal denník Los Angeles Times za službu verejnosti. O prvenstvo za medzinárodné spravodajstvo sa delil denník s novinami Newsday.
13. -- Britská skupina Queen sa po devätnásťročnej prestávke vydala na turné. Freddiho Mercuryho na poste speváka vystriedal Paul Rodgers.
14. -- Divadlo Aréna uviedlo hru mladých divadelníkov Rastislava Balleka a Martina Kubrana Tiso. Kontroverzného prezidenta slovenského štátu stvárnil Marián Labuda.
15. -- Prvou slovenskou SuperStar sa stala Katarína Koščová.
18. Britský spevák Seal vystúpil prvýkrát pred slovenským publikom v Bratislave.

Máj
18. -- Premiéra záverečného dielu Hviezdnych vojen režiséra Georgea Lucasa Pomsta Sithov.
21. -- Zlatú palmu za najlepší film si z filmového festivalu v Cannes odniesol belgický film L` Enfant.
-- Víťazkou 50. ročníka pesničkovej súťaže o Veľkú cenu Eurovízie sa stala grécka speváčka Helena.

Jún
1. -- Britský spevák Elton John koncertoval v Bratislave.
13. -- Spevák Michael Jackson, obžalovaný zo zneužívania maloletého chlapca, bol oslobodený vo všetkých bodoch obžaloby.

Júl
2. -- Globálny koncert proti chudobe Live 8 v deviatich mestách štyroch kontinentov sledovalo viac ako milión ľudí. Ďalšie stámilióny ho sledovali prostredníctvom televízie a internetu. Vystúpili hviezdy súčasnej hudby vrátane skupín Pink Floyd, U2 a R.E.M.
15. -- Na trenčianskom letisku sa začal deviaty ročník najväčšieho hudobného festivalu Pohoda.
16. -- Vyšiel šiesty, predposledný diel knižnej série Joanne Rowlingovej o malom čarodejníkovi Harry Potter a polovičný princ.

August
7. -- Na Slovensku prvýkrát vystúpila americká speváčka Anastacia.
22. -- Rolling Stones začali v Bostone nové svetové turné, nazvané podľa ich najnovšej platne A Bigger Bang.
28. -- Najviac cien MTV Video Music Awards prevzala skupina Green Day -- spolu sedem vrátane ceny za najlepšiu skupinu.

September
10. -- Zlatého Leva na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach dostal film Brokeback Mountain taiwanského režiséra Anga Leeho.

Október
12. -- Operný spevák Luciano Pavarotti sa chcel v deň oslavy svojej sedemdesiatky rozlúčiť s kariérou, dokončí však ešte svoje rozlúčkové turné (potrvá do roku 2006).
21. -- V Bratislave sa začal trojdňový festival Bratislavské jazzové dni.

November
3. -- Odovzdávali sa európske ceny hudobnej stanice MTV v Lisabone. Za najlepšieho mužského interpreta bol vyhlásený Robbie Williams, za najlepšiu skupinu Gorillaz, za interpretku Shakira a za nováčika James Blunt.
19. -- Austrálska speváčka Natalia Imbrugliová mala prvý koncert na Slovensku.
25. -- Slovenskú fujaru, spolu s ďalšími 42 prejavmi tradičnej ľudovej kultúry, zaradili do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva, ktorý zostavuje UNESCO.

December
3. -- Francúzsky film Caché rakúskeho režiséra Michaela Hanakeho získal v Berlíne cenu za najlepší európsky film roku 2005. Film dostal aj cenu pre najlepšieho režiséra a najlepšieho herca.
-- Zlatými Slávikmi za rok 2005 sa stali Miroslav Žbirka, Zuzana Smatanová a skupina Elán. Do ankety sa zapojilo rekordných 50-tisíc účastníkov.
(ČTK, TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:34