StoryEditor

Certifikované vlaky kombinovanej dopravy

17.05.2006, 00:00
Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK CARGO) vlastní certifikát kvality ISO 9001:2000 na viaceré logistické vlaky v medzinárodnej nákladnej preprave.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK CARGO), a. s., vlastní certifikát kvality ISO 9001:2000 na viaceré logistické vlaky v medzinárodnej nákladnej preprave. Vzťahuje sa na vybrané logistické vlaky pre Volkswagen, Porsche Slovakia a Continental Púchov v segmente Automotive a na prevádzku vybraných logistických vlakov zabezpečujúcich prepravu hromadných substrátov. Konkrétne ide o logistické vlaky na prepravu železnorudných peliet z ukrajinského Ľvova cez Čiernu nad Tisou do Linzu a ucelené vlaky pre Slovalco Žiar nad Hronom, ktoré dovážajú oxid hlinitý z jadranského prístavu Koper na Slovensko. ZSSK CARGO v rámci externého kontrolného auditu obhájila certifikát kvality na logistické vlaky vlani v novembri. Získala aj ďalší certifikát kvality pre celú svoju opravárenskú činnosť zameranú na údržbu koľajových vozidiel.
Vysoké kritériá na organizáciu a prevádzku logistických vlakov sa prejavujú vo viacerých kľúčových oblastiach. Predovšetkým vo výbere vhodných vozňov na prepravu, rýchlosti prepravy, podaní a dodaní zásielky v systéme "just in time" a sledovaní pohybu vlaku počas jazdy. Napríklad pri prepravách hotových automobilov VW zo Slovenska do Emdemu, Ingolstadu (Nemecko) a Pamplony (Španielsko) sa používajú špeciálne dvojpodlažné vozne radu Laeks. Dovoz komponentov pre výrobu VW v Devínskej Novej Vsi je zase načasovaný tak, že tovar nepotrebuje medzisklad a smeruje rovno do výroby. Pneumatiky pre nákladné automobily vyrobené v Púchove sa zasa prepravujú v ucelených vlakoch do Hannoveru v tzv. megaboxoch, ktoré sa nakladajú po dvoch kusoch na jeden plošinový vozeň Sgkkms.
V tomto roku ZSSK CARGO plánuje systém manažérstva kvality podľa normy ISO 9001:2000 rozšíriť aj na oblasť logistiky (zásobovania) a o celú intermodálnu (kombinovanú) dopravu. Celkovo pôjde o 18 vlakov kombinovanej dopravy, z ktorých 15 jazdí pravidelne a tri podľa potreby. Všetky tieto vlaky sú medzinárodné. Spájajú Dunajskú Stredu s Prahou a Hamburgom, Bratislavu s Bremerhavenom, Hamburgom a Mělníkom a Sládkovičovo s Rotterdamom a Mělníkom. Ďalšie medzinárodné tranzitné vlaky sa vedú na trasách z Bremerhavenu, Hamburgu, Maschenu a Mělníka do Budapešti. Prevádzku týchto logistických vlakov zabezpečuje ZSSK CARGO v spolupráci s piatimi operátormi kombinovanej dopravy: Metrans Praha, Metrans (Danubia) Dunajská Streda, European Rail Suttle Rotterdam, Kombiverkehr Frankfurt a Intercontainer Austria. Externý certifikačný audit na ďalšie logistické prepravy by sa mal uskutočniť v novembri 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-dna, menuAlias = tema-dna, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:26