StoryEditor

Uprednostňujú sociálny zmier

28.05.2003, 00:00

Návrh novely Zákonníka práce (ZP) -- najmä tej časti, ktorá hovorí o participácii -- teda o rozdelení kompetencií medzi odbory a zamestnanecké rady -- bol jedným z hlavných bodov rokovania predstaviteľov Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR. Uskutočnilo sa v závere druhej dekády mája t. r. v Lopušnej doline neďaleko Svitu pod vedením prezidenta AZZZ SR Michala Ľacha a prezidenta KOZ SR Ivana Saktora. K stretnutiu vrcholných predstaviteľov oboch inštitúcií na túto tému podľa M. Ľacha došlo pred rokovaním Národnej rady SR o novele ZP najmä vzhľadom na fakt, že táto otázka aj po rokovaniach na pôde tripartity ostala otvorená a vytvárala priestor na lobovanie v politických kruhoch. Cieľom bolo vyhnúť sa prípadnému napätiu, ktoré by z tohto dôvodu mohlo vzniknúť.
Odborári pri tejto príležitosti zároveň informovali zamestnávateľov o súbore požiadaviek KOZ SR voči vláde s cieľom zmierniť nepriaznivú sociálnu a ekonomickú situáciu zamestnancov a občanov SR, ako aj pripravovaných protestných akciách verejného charakteru. I. Saktor okrem iného uviedol požiadavku ustanoviť minimálnu mzdu na 8 100 Sk mesačne, dodržať záväzky kolektívnej dohody vo verejnej službe na rok 2003, valorizovať prídavky na deti a príspevky k prídavkom na deti o desať percent, valorizovať dôchodky o desať percent, valorizovať podporu v nezamestnanosti a životné minimum podľa indexu rastu životných nákladov.
Zamestnávatelia podľa M. Ľacha si pozorne vypočuli argumenty odborárov a vyjadrili sa k nim v zmysle, že pred organizovaným spoločenským napätím v podobe hraničnej blokády, štrajkov a ďalších nátlakových akcií odborov dávajú prednosť vyjednávaniu a sociálnemu mieru. Problémy, s ktorými sa v tomto období musí vyrovnávať celá spoločnosť, ako napríklad rast cien energií a plynu, majú v mnohých ohľadoch ťaživý dosah aj na podnikateľskú sféru. Za týchto okolností by mohlo splnenie zvýšených mzdových požiadaviek a prudký rast minimálnej mzdy ohroziť existenciu veľkého množstva firiem, ktoré sa už teraz pohybujú v blízkosti hraníc rentability a v konečnom dôsledku by mohlo dôjsť k ďalšiemu rastu nezamestnanosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zamestnavatel-a-export, menuAlias = zamestnavatel-a-export, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 20:46